Экономические преступления в Украине на 13.10.2008

Упродовж минулого тижня порушено 552 кримінальні справи за злочинами економічної спрямованості, з них 223 – у сфері службової діяльності, у тому числі 15 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 76 – у бюджетній сфері, 54 – у сфері банківської діяльності, 39 – в агропромисловому комплексі, 37 – у сфері приватизації, 17 – у паливно-енергетичному комплексі та 9 – у сфері зовнішньоекономічної діяльності.Кілька прикладів:

На Дніпропетровщині за матеріалами співробітників сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), стосовно посадових осіб одного з районних відділів земельних ресурсів. Зловмисники в 2002 році, всупереч вимог Закону України “Про охорону культурної спадщини”, здійснили розпаювання земель двох колективних сільськогосподарських підприємств, на яких знаходяться пам’ятки археології (кургани). Внаслідок протиправних дій правопорушників державі завдано збитки на суму понад 812 тис. гривень.

На Донеччині за матеріалами працівників сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України (службове підроблення), стосовно виконуючої обов’язки начальника відділення одного з акціонерних банків. Правопорушниця торік підробила довідки про доходи приватного підприємця, внаслідок чого остання незаконно отримала кредит у сумі 162 тис. гривень.

У Севастополі за матеріалами оперативників відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство) за фактом заволодіння приватним підприємством та належним йому майном. Встановлено, що 24 травня цього року між власником вказаного підприємства та представниками товариства з обмеженою відповідальністю, на певних умовах, було укладено договір купівлі-продажу зазначеного підприємства. Однак, згадані умови не були виконані покупцем, а державний реєстратор, всупереч умов договору та Закону України “Про державну реєстрацію фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб”, внесла відповідні зміни до Єдиного державного реєстру. Внаслідок цього ТОВ набуло право власності на ПП. Зазначені дії завдали збитки власникові на суму понад 27,3 млн. гривень.

На Донеччині за матеріалами співробітників відділення Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ст.219 Кримінального кодексу України (доведення до банкрутства), стосовно посадових осіб одного з комунальних теплоенергоцентральних виробничих підприємств. Правопорушники, без згоди міської ради, уклали угоду з товариством з обмеженою відповідальністю щодо переуступки дебіторської заборгованості комунального підприємства (понад 8,2 млн. гривень) в обмін на акції відкритого акціонерного товариства (не представляють цінності). Зазначені дії правопорушників привели згадане комунальне виробниче підприємство до банкрутства.

А у Донецькій області за матеріалами оперативників відділення Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), стосовно міського голови. Зловмисник під час реформування комунального сільськогосподарського підприємства в сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю передав їм будівлі дитячого садка та їдальні, які в подальшому були реалізовані. Вказані дії правопорушника завдали збитки державі на суму понад 107 тис. гривень.

Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

You may also like...