Звіт за результатами моніторингового візиту до «Диканівської виправної колонії (№ 12)»

«Диканівська виправна колонія (№ 12)»

21 лютого 2019 року моніторингова група Харківської правозахисної групи у складі юристів Максима Ревякіна, Олени Річко та Павла Шваба відвідала жилу зону та приміщення їдальні Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)».

На теперішній час Державна установа «Диканівська виправна колонія (№ 12)» – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк, планове наповнення якої – 1482 осіб.

На момент візиту в установі утримувалося 613 засуджених, з яких близько половини працюють за трудовими договорами в промисловій зоні установи. За поточний рік (2019) з установи вже було звільнено 45 осіб.

Місце розташування

Установа розташована у м. Харкові, по вулиці Лелюківській, 1. Вона побудована у болотистій місцевості, під’їзд до установи ускладнений. Асфальтована дорога відсутня. Дорога розбита технікою, яка перевозить металеві конструкції з металоскладів, розташованих неподалік.

Жила зона

Члени моніторингової групи відвідали відділення, де утримуються засуджені. На момент візиту в усіх відділенням було тепло. Температура повітря перевищувала 20 градусів за Цельсієм.

Житлові приміщення відремонтовані, ліжка одноповерхові, у спальнях чисто, засуджені мають змогу самостійно провітрювати приміщення.

Санвузли також чисті, неприємний запах відсутній, сантехніка нова й біла. Турецькі унітази відділені достатньо високими перегородками.


Кімнати для вживання їжі також чисті й теплі. Наявні баки з питною кип’яченою водою, мікрохвильові пічки, мультиварки та витяжки. Кожний засуджений має окрему шафочку для зберігання власного посуду та продуктів харчування.

Кухня та їдальня

Монітори відвідали також їдальню установи, а також оглянули кухонні приміщення. На кухні чисто, на момент візиту готувалася вечеря. На вечерю – смажена риба та овочеве рагу. Рагу має їстівний запах, на смак – не сире, трохи недосолене, що є нормою для установ виконання покарань. У підсобних кухонних приміщеннях – складах та цехах – чисто, не має сторонніх неприємних запахів. В одному з приміщень кілька засуджених на добровільно займалися чищенням овочів.


Приміщення їдальні просте та просторе, на стрічці видачі розташовані контрольні ваги, меню на момент візиту було пустим, адміністрація запевнила, що виставляє меню безпосередньо перед вечерею. Сіль була не в усіх сільницях.

Рукомийники в їдальні працюють, є тільки холодна вода. Мило також було.

Крамниця

Монітори мали змогу відвідати крамницю, яка зроблена по типу мінімаркета, де засуджені мають змогу самостійно обирати товари. Ціни дорівнюють ринковим, асортимент достатньо широкий. Засуджені мають змогу розрахуватися за товари банківською карткою або списати гроші з особистого рахунку.

Побачення

Кімнати довгострокових побачень з вигляду кращі ніж номери в деяких готелях. Кімнати поділено на 3 категорії залежно від комфортності та коштують від 50 до 100 гривень. У номерах 2-ої та 3-ої категорій («напівлюкс» та «люкс») є телевізор, санвузол та кухня з сучасною технікою. У кімнатах 1-ої категорії («стандарт») телевізор відсутній, санвузол та кухня загальні та розміщені на поверсі. Також в установі є кімната короткострокових побачень площею близько 3×2 м2 із приємним інтер’єром та зручним диваном.

Автори:  Максим Ревякін, Олена Річко, Павло Шваб; ХПГ

You may also like...