Остання крапка в ДТП зі смертельними наслідками

Незважаючи на жорсткий контроль за водіями автомототранспорту та застосування співробітниками ДАІ новинок техніки в цьому питанні, все одно мають місце випадки скоєння аварій, внаслідок яких травмуються і гинуть люди. 

Співробітники слідчого відділу з розслідування ДТП слідчого управління УМВС України в Миколаївській області спеціалізуються саме на розслідуванні кримінальних справ вказаної категорії і завжди організовують свою роботу так, аби якісно зібрати необхідні матеріали та в установлений законодавством термін передати їх до розгляду суду. І лише судова система ставить останню крапку в справах про ДТП зі смертельними наслідками.

Характерний приклад цьому – розслідування кримінальної справи, по якій вже винесено судове рішення, це аварія, яка мала місце ще в березні 2009 року в м. Миколаєві. Ця пригода викликала суспільний резонанс. Дівчина загинула під колесами авто серед білого дня, в центрі міста, на очах значної кількості людей. І звістка про жахливий випадок розлетілась по місту за лічені години. На місце скоєння ДТП швидко прибули співробітники ДАІ та слідчо-оперативної групи УМВС України в Миколаївській області. Міліціонери швидко провели необхідні слідчі дії: заміряли гальмівний шлях «Мерседеса», опитали водія та безпосередніх свідків цієї трагедії. За даним фактом слідчим відділом УМВС області було порушено кримінальну справу, кваліфіковано розслідувано, а матеріали по ній були надані до Центрального районного суду міста Миколаєва, який визнав водія повністю винним в скоєнні ДТП та призначив покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 3 роки. Крім того, суд ухвалив рішення стягнути на користь батька загиблої, в якості відшкодування матеріального збитку 14 810 гривень і морального – 50 тисяч гривень. Ще однією ухвалою суду стало рішення стягнути з підсудного за проведення експертиз за період слідства 3914 гривень 12 копійок.

На самому початку розслідування цієї справи хід її проведення обростав самим різними «подробицями» – нібито водій є якимось «крутеликом», у нього, напевно, є чималі гроші і тому він заплатить «кому треба» яку завгодно суму, аби уникнути кримінальної відповідальності за заподіяну ним смерть.

Зазвичай такі факти швидко стають відомими і представникам ЗМІ. На превеликий жаль, не дочекавшись офіційних результатів розслідування причин трагедії, висновків експертиз, окремі журналісти, змагаючись в оперативності подачі «гарячого» матеріалу, беруть на себе роль експертів і навіть судів. І поряд з висвітленням самого факту такої кривавої ДТП, дають свою, в більшості випадків, суб’єктивну оцінку причин ДТП і, головне, називають його винуватців. Але викликає прикрість інше. При висвітленні самого факту ДТП доволі часто звинувачують працівників міліції у намаганні якимось чином приховати сам факт такої ДТП або «спасти» від кримінальної відповідальності за скоєний злочин зі смертельними наслідками. Таким чином. у громадськості мимоволі формується негативне ставлення до працівників міліції, чим, звісно ж, принижується її авторитет та імідж у суспільстві.

Винесення вироку судовим органом у вищезазначеному випадку засвідчує, що правоохоронними органами було проведено повне розслідування та зроблено обґрунтовані висновки по справі.

Володимир Зацеркляний, член Національної спілки журналістів України
 

You may also like...