На Черкащині ОЗГ на чолі з колишнім головою РДА продала майже 280 га землі

Працівники Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Черкаській області викрили організовану злочинну групу з числа службових осіб однієї з райдержадміністрацій області. Колишній голова цієї РДА, начальник відділу земельних ресурсів, один з керівників районного відділення Черкаської регіональної філії Державного підприємства, колишній завідувач районною державною нотаріальною конторою, та ще шестеро громадян України здійснили розкрадання земель державного резервного фонду в адміністративних межах сільських рад одного з районів Черкаської області. 

Встановлено, що в період з лютого по квітень 2010 року зловмисники ввели в оману 24 мешканців Черкащини та отримали у них нотаріальні довіреності на право купувати і розпоряджатися від їхнього імені будь-якими земельними ділянками, що знаходяться на території України. При цьому, зловмисники приховали від селян відомості щодо їхнього права на безкоштовне отримання у власність земельних ділянок. Виступаючи від імені цих 24 громадян під час підготовки попередніх матеріалів та їхнього затвердження, згадані шахраї отримали всі 24 державні акти на право власності на землю загальною площею понад 47 га на суму майже 700 тисяч гривень. Згодом ці ділянки були продані, а державі завдано збитків на вказану суму.
Загалом, як встановили правоохоронці, учасники викритої ОЗГ причетні до 9 подібних фактів розкрадання земельних ділянок загальною площею 278 га на суму понад 4 мільйона гривень.

Окрім цього у 2008 році все той же колишній голова згаданої РДА разом із своїм радником та директором одного з державних підприємств прийняли рішення про демонтаж незакінченого будівництва школи. Основою такого рішення стало ні що інше, як корислива мета власного збагачення. Будівельні матеріали з навчального закладу були продані, а отримані кошти у сумі 1 мільйон 492 тисячі гривень привласнені.

За цими фактами порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство вчинене в особливо великих розмірах чи організованою групою), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.3 ст.368 (одержання хабара в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

Наразі правоохоронцями проводяться подальші заходи по встановленню всіх осіб, причетних до діяльності ОЗГ, та інших епізодів злочинної діяльності.

Прес-служба ГУБОЗ МВС України
 

You may also like...