Пристрасть жінки до наркотиків може обернутися позбавленням волі і позбавленням батьківських прав

Наркоманія — проблема страшна й жахлива. Очевидно, тому вона вже давно перетворилася в злободенну тему. Страшно подумати, але вживання наркотиків часто стає для людей найважливішим у житті, важливішим за благополуччя родини – дружини, чоловіка й дітей. Щоб дістати наркотики, люди вдаються до надзвичайних заходів й платять за них будь-яку ціну.

 У Попаснянському районі працівники міліції виявили наркопритон. Щоб проникнути всередину й затримати наркоманів «на гарячому», оперативникам довелося чимало попрацювати.

Був розроблений детальний план, чітко розподілені ролі, перекриті всі відхідні шляхи. Операцію із затримання вирішили проводити над ранок. Не можна було упустити жодного з тих, хто знаходився всередині. Затримання відбулося блискавично. Ніхто з наркоманів і отямитися не встиг, як опинився в пастці.

Однією з затриманих виявилася не місцева молода й гарна дівчина. Оперативники дивувалися: що привело її сюди, тим більше вона – мати чотирьох неповнолітніх дітей. Після бесіди все стало зрозумілим. 34-річна Аня мешкає в м. Горлівка Донецької області. Закінчивши школу й отримавши середню освіту, через два роки після закінчення школи вийшла заміж, будучи впевненою в тому, що на неї чекає прекрасне майбутнє. Народилася донька. Однак, як часто буває в молодості, з першим чоловіком стосунки не склалися. Подолавши розпач, Аня вирішила почати життя з нового аркуша. Однак особисте життя все ніяк не складалося. З’являлася нова любов, відтак діти, й знову вона залишалася одна, без вірного супутника й твердого чоловічого плеча. Зневірившись у любові і сімейному житті, Аня вирішила більше не зв’язувати себе шлюбом.

Постійна невизначеність в особистому житті, що супроводжувалася ще й фінансовими проблемами, зруйнувала всі надії на щасливе майбутнє. Життя пливло в кольорах сірих відтінків. Вперше дівчина зважилася спробувати наркотики, піддавшись на вмовляння друзів, які балувалися зіллям. «Спробувавши наркотик вперше, – розповідає Ганна, – відчула себе погано, можливо, сама плоть противилася отруті. Але потім, у процесі спілкування з більш «компетентними» дівчатами й хлопцями в цій сфері, відчула справжній кайф. Мрії й фантазії народжувалися одна за одною, і життя здалося нескінченно цікавим. А от коли не було цього солодкого зілля, увесь світ перетворювався в сірий ком рутини. Так з’явилася наркотична залежність».

Звичайно, Аня має право розпоряджатися своєю долею як завгодно, але хіба може мати чотирьох дітей бути такою безвідповідальною? Адже тільки на ній лежить відповідальність за виховання її дітей. А діти для матері – це найголовніше в житті. Тим більше, що одна з її дочок є інвалідом дитинства й, звичайно, вимагає особливої уваги й турботи. Аня вже протягом 4 років перебуває на обліку в лікаря-нарколога. Але, на жаль, не бажає позбутися наркотичної залежності. Завдяки соціальній допомозі на утримування дітей, Аня намагається якось вижити, але рано чи пізно ці гроші закінчуються, тим більше що певна їхня частина, і, напевно, не найменша, йде на придбання наркотиків.

За цим фактом порушено кримінальну справу. Покарання в цьому випадку передбачає позбавлення волі. Знала чи не знала про це Аня, зараз, напевно, не має значення, тому що, як то кажуть: «Покарання без вини не буває». Однак хочеться сподіватися, що Аня замислиться над своїм життям і зрозуміє, що життя під дією наркотиків стає гарним лише на певний час, а потім настане спустошеність, розчарування й самотність. І може ще не пізно все змінити? Інакше безвідповідальність і дурість може обернутися для неї позбавленням волі, а значить і позбавленням можливості бачити своїх дітей…

Ірина Толмачова ЦЗГ Попаснянського РВ УМВС України в Луганській області

You may also like...