Не хвилюйтесь бабусю – це пограбування !

В селі з мелозвучною назвою Білозір’я, що на Черкащині настав вечір. Всі клопоти по господарству втомлені селяни у цей час, зазвичай, залишають та прямують до своїх домівок відпочити від трудового дня, подивитись телевізор.

Так сталось і з героїнею нашого сюжету. 80-річна жіночка проживала разом з онуком. Молодий чоловік пішов до свого товариша, а старенька, щоб не запізнитись на улюблений серіал поспішила увімкнути телевізор. В цю мить до неї підійшов чоловік в масці, приставив до її шиї ножа та ввічливо сказав: «Не хвилюйтесь бабусю – це пограбування !»

Вона зрозуміла, що це не жарт, як здалось на перший погляд. Розбійник попросив бабцю добровільно видати гроші та цінності, отримавши відмову – наказав дивитись телевізор і коментувати те, що відбувається на екрані, а він буде шукати гроші і цінні речі. Поки негідник нишпорив по домівці, у нещасної бабусі, від страху, ледь не зупинилось серце. Знайшовши завітні грошові купюри, прихопивши чоловічу куртку, зарядний пристрій до мобільного телефону та годинник злочинець поспішив до своїх спільників, які чекали на вулиці: один з яких являвся організатором злочину і стояв «на шухері», а інший пособник знаходився в автомобілі. Всі сіли в машину і зникли в невідомому напрямку.

Гроші та цінності вирішили зберігати у організатора – 24-річного мешканця с.Білозір»я. Його родина – жінка та чотирирічний син навіть не могли подумати, що їхній чоловік і батько бандит. Він для жителів села був майже зразковим сім»янином, працював на СТО, ремонтував автомобілі, приносив додому достойну зарплатню 2,5 тисячі гривень. Тільки зв»язки у нього були дещо компроментуючі. Часто спілкувався з особами схильними до скоєння злочинів – з 22-річним мешканцем сусіднього села Хацьки та 24-річним, раніше судимим за крадіжки і вбивство з необережності чоловіком, який нещодавно повернувся з місць позбавлення волі та поселився жити у своєї двоюрідної сестри в Білозір’ї.

Так, коли закінчились крадені гроші організатор банди підшукав вже чергову жертву і спланував напад. Нею виявилась літня жінка, яка у вечірній час залишилась одна вдома та дивилась по телевізору чергову серію «Кармеліти». Донька з онуком, в цей час, поїхали на шкільний КВН. Зловмисник в масці зайшов до хати, як завжди, попросив бабусю не хвилюватись і зв»язав нещасній руки чохлом від зонта. А сам почав нишпорити по домівці. Досить швидко знайшов гроші та разом із спільниками покинув місце злочину. Здобичю бандитів виявилась сума що перевершила всі сподівання – це 6 тисяч доларів США та 60 тисяч гривень.

Поділивши здобуті злочинним шляхом гроші, бандити, вирішили на два тижні «залягти на дно». Потім без докорів сумління розважались кожен по своєму: хто відпочивав в дорогих ресторанах, хто придбав автомобіль, а хто витратив свою «долю» на спиртне.

І це не весь перлік скоєних ними злочинів. Якби не наполеглива, професійна і кропітка робота правоохоронців. Вони були занепокоїні тим, що тривалий час до Черкаського РВ УМВС надходять заяви про пограбування літніх мешканок району. Спосіб скоєння злочину однаковий: невідомий чоловік в масці вламувався до помешкань нещасних бабусь, залякува їх, погрожуючи фізичною розправою, забирав гроші.

Як розповів перший заступник начальника УМВС полковник міліції Леонід Бойко – працівники міліції всі свої зусилля спрямували на розшук банди. Перевіряли раніше засуджених за подібні злочини, їх зв»язки, адміннаглядних по Черкаському району… але ніяких результатів це не давало. Та одного разу, в поле зору оперативників потрапили так звані «товариші», які останнім часом були вже як «не розлий вода». Без зволікань було проведено слідчо-оперативні заходи, обшуки по місцю проживання підозрюваних осіб, в результаті чого здобуто незаперечні докази їх причетності до вчинення тяжких злочинів, виявлено автомобіль здобутий незаконним шляхом та інші речі.

Встановлено, що банда з чотирьох чоловік орудувала розподіливши між собою ролі: один з них відшукував заможних літніх жінок, здебільшого одиноких, слідкував за ними та повідомляв іншим співучасникам. В момент скоєння злочину він «стояв на шухері», інший чекав в авто, а виконавець вдерався в домівку до нещасної бабусі та погрожуючи застосувати насильство забирав грошові кошти. Зловмисники забирали в потерпілих і по 50 тисяч, і по 70 тисяч гривень, золоті вироби і …продукти харчування з холодильника. Цікаво те, що зараз, знаходячись за гратами, затримані називають себе «бандою ввічливих розбійників». Та чи можна назвати так тих, хто грабуючи літніх бабусь «вичищав» всі продуктові запаси, які були в будинку, лишаючи потерпілих, немічних осіб не тільки цінностей та накопичених заощаджень , а й останього шматка хліба?

Наразі доведено 4 епізоди вчинення розбійних нападів у складі ОЗГ, зловмисники арештовані, порушені кримінальні справи та проводиться слідство. Перевіряється їх причетність до скоєння ряду квартирних крадіжок та інших злочинів на території області. Тепер їхню подальшу долю вирішить суд, а покарання за цей вид злочину, згідно Кримінального кодексу України – від 8 до 15 років позбавлення волі.

Тетяна Федоренко ВЗГ УМВС України в Черкаській області

You may also like...