Пиття не доводить до пуття

В перший день нового 2011 року, коли вся країна відзначала свято Нового року і відпочивала, міліція Чернігівщини розкрила одне вбивство і один факт нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого. Два людських життя можна було б зберегти, якби горілка не затьмарила розум близьких і знайомих їм людей. В одну мить ці люди стали смертельними ворогами… 

Перше січня для співробітників Сосницького райвідділу внутрішніх справ розпочалося з тривожного дзвінка – житель райцентру повідомив до чергової частини, що в підвалі сусіднього будинку він виявив труп свого сина. Батько не бачив сина от уже близько двох тижнів і пішов його провідати. В хаті господаря не було, тому чоловік почав обстежувати прибудинкові споруди, і лише в погребі виявив тіло свого сина. На місце події негайно була направлена слідчо-оперативна група, яка одразу розпочала копітку роботу з розкриття вбивства.

Про те, що чоловік помер явно не своєю смертю, свідчив зашморг на шиї з синтетичної мотузки та сліди побиття на голові. Судячи з усього, тіло пролежало в підвалі не один тиждень. Сусіди розповіли міліціонерам, що востаннє бачили чоловіка на початку грудня минулого року. Ті ж сусіди розповіли, що покійний за життя зловживав алкоголем, у своєму будинку часто збирав «веселі» компанії. Аби було веселіше, навіть взяв до себе на квартиру ніде не працюючого уродженця Житомирщини, який до того ж був раніше засуджений.

Працівники міліції почали подвірний обхід, спілкувалися з односельцями, які надали багато корисної інформації про власника помешкання. Оперативники визначили десяток осіб, які постійно відвідували покійного, разом з ним вживали оковиту. В ході відпрацювання цих осіб небезпідставна підозра впала на раніше засудженого чоловіка, який деякий час проживав з убитим. Під тиском беззаперечних доказів чолов’яга зізнався, що взяв гріх на душу. Він розповів, що близько двох тижнів тому після застілля посварився з господарем, зі слів підозрюваного хазяїн кинувся на нього з ножем. Квартирант ніж вибив і вирішив заспокоїти чоловіка мотузкою для зв’язування мішків, але не розрахував сили і задушив його. Після того, як заховав тіло в погребі, ще декілька днів жив у будинку, бо свого не має (є особою без певного місця проживання). Спав на тапчані прямо над брамою, під якою лежало тіло задушеного.

Відносно підозрюваного порушена кримінальна справа за ознакам злочину, передбаченого частиною 1 статті 115 кримінального кодексу України. Чоловік затриманий в порядку статті 115, триває слідство.

Схожий злочин, трапився і у Семенівці. 1 січня в райвідділ надійшла інформація з Семенівської центральної районної лікарні про те, що до приймального відділення з тілесними ушкодженнями в непритомному стані поступила 46-річна жителька райцентру. Через півтори години  пацієнтка, не опритомнівши, померла. В ході розслідування було встановлено, що тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми та забою головного мозку потерпілій завдав її раніше засуджений співмешканець.

В новорічну ніч пара, як і годиться, відзначала Новий рік, на столі була випивка і закуска. Потім чоловікові закортіло піти в центр на ялинку, жіночка відмовилася, тому пішов сам. А коли повернувся додому, почали згадувати одне одному старі образи, сваритися, а згодом дійшло і до бійки. Горілка налила кров’ю очі чоловіка, той втратив над собою контроль, в результаті жінка отримала декілька ударів по голові табуреткою, з якої стирчали цвяхи, а потім і обухом сокири.

Знесилений сімейними розбірками і алкоголем чоловік ліг спати, згодом до нього приєдналася і побита жінка. Та коли зранку наступного дня до помешкання прийшла знайома привітати зі святом, вона одразу викликала швидку – жінка мала жахливий вигляд, вся заюшена кров’ю, вона вже не дихала, а хрипіла. Нажаль, медики вже нічим не змогли допомогти пацієнтці.

Чоловік свою вину не заперечує, але все списує на горілку. Відносно нього порушена кримінальна справа по статті 121 частині 2 кримінального кодексу України, він затриманий до ізолятора тимчасового тримання в порядку статті 115, триває слідство.

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області

МВС України

You may also like...