Убивши подружжя пенсіонерів, неповнолітні спільники поїхали до Одеси витрачати викрадені гроші

Практично у 60-ти відсотках випадків звичайна побутова сварка переростає у запекле з’ясування стосунків на ґрунті спільного вживання алкогольних напоїв. Причому на етапі збільшення «дози» конфлікти здебільшого набувають надміру агресивне забарвлення й віщують тяжкі наслідки. Як демонструє практика, нерідко хмільні баталії ущухають тільки після загибелі одного з учасників конфлікту! Обставини виникнення непорозумінь різні, утім причина зазвичай одна – алкоголь…  

Безвідрадну статистику злочинів на ґрунті вживання спиртного з фатальними наслідками доповнив нещодавній факт цинічного вбивства подружжя пенсіонерів, мешканців села Кустолові Кущі Кобеляцького району. За підозрою у скоєнні подвійного вбивства правоохоронці затримали двох юнаків, 18-ти і 17-ти років, засуджених у березні 2010 року Кобеляцьким районним судом за крадіжки майна до 3 років позбавлення волі з відстрочкою на один рік. 

Бездиханні тіла пенсіонерів першою побачила вуличний депутат Кутсолових Кущів, яка після Різдвяних свят проводила перепис місцевого населення. Жінка сповістила про надзвичайну подію сільського голову Червоноквітівської сільської ради Людмилу Рибалко, а посадова особа, відповідно, інформувала правоохоронців районної міліції. Розкрили злочин ввечері наступного дня, після виявлення тіл загиблих.

Найкращими радниками для міліціонерів, котрі відпрацьовували головні версії вбивства, були довголітній досвід та оперативна вдача. На чолі зі старшим оперуповноваженим сектору протидії наркозлочинності Кобеляцького райвідділу Іваном Савченком група оперативників спрацювала чітко і злагоджено! Підозрюваних взяли «тепленькими» – ледве не у вісні – у будинку доброї знайомої, в селі Свердловське Кобеляцького району, де спільники переховувалися від правосуддя.

Іван Савченко розповів, що організувавши відпрацювання неблагополучного контингенту, зокрема піднаглядних, наркозалежних та алкозалежних, оперативники вийшли на сусіда потерпілих. Спілкуючись зі «старим знайомим», котрий тричі притягувався до кримінальної відповідальності і більше 12 років провів за ґратами, старший опер з’ясував, що його неповнолітній син Олексій поїхав із другом Микитою до Одеси. Досвідчений розшуковець, у минулому працівник групи кримінальної міліції у справах дітей, відчув інтуїтивний зв’язок між поїздкою юнаків до Одеси і трагічною загибеллю подружжя. Тим більше, що, залишивши межі області під час іспитового терміну, визначеного судом, друзі порушили вимоги адміністративного нагляду.

Після затримання підозрюваних правоохоронці відтворили в деталях картину вбивства і короткотривалої подорожі юнаків. Як з’ясувалося, ранком 2 січня 2011 року, 72-літня Наталія Іванівна (потерпіла) попросила 17-річного Олексія набрати з колодязя води. Сусід прийшов разом з Микитою. Коли хлопці впоралися з роботою, привітні господарі запросили неповнолітніх друзів за стіл і розкоркували літрову пляшку горілки. Не зважаючи на доволі активний спосіб життя, працьовитість і матеріальну незалежність, пенсіонери були охочими до «чарчини».

«Приговоривши» літр горілки, Наталія Іванівна пішла до іншої кімнати відпочивати, 74-річний Іван Іванович (потерпілий) залишився з Микитою. Чоловіки раптом посварилися і 17-річний юнак укоротив дідусеві віку. Микита зізнався: «Все сталося якось несподівано. Він відмовлявся пити горілку, потім накричав на свою жінку. Я заступився. Коли він накинувся на мене з кулаками, я задушив його руками». Потім, за допомогою мотузки, він задушив і жінку, яка дрімала на кушетці. У такий спосіб юнак прибрав небажаного свідка. «Вона ж могла сказати, що тут були ми» – пояснив хлопець. Олексій тим часом обшукав будинок і знайшов близько 5 тисяч гривень.

Покинувши місце злочину на автомобілі знайомого, хлопці дісталися до с. Руденківка Новосанжарського району, де відпочивали з дівчатами. З Руденківки, зі слів Микити, вони чесною компанією на легковику поїхали до Нових Санжар. «Спочатку ми взяли машину покататися, але так сталося, що ми її угнали», – ніби дивуючись власному вчинку, пояснює Микита. У Нових Санжарах він не впорався з керуванням і поблизу одного з житлових будинків зіткнувся з парканом. «Та ми її не дуже пошкодили, – виправдовується юнак, – лише фару розбили».

Залишивши автомобіль і компанію у Санжарах, спільники поїздом попрямували до Одеси, де розважалися, гуляли і купували речі. Вранці 4 січня юнаки приїхали до Полтави, винайняли квартиру і відпочивали дві доби, відзначивши побіжно 18-тиріччя Микити. Потім на один день уїхали в Одесу.

8 січня «мандрівники» повернулися до Полтави, а звідти подалися до с. Свердловське. А вже 9 числа, близько 22 години вечора, їх затримала оперативна група на чолі з Іваном Савченком, котра буквально за добу після отримання інформації про скоєння злочину розгорнула масштабну оперативно-розшукову операцію.

«На даний час зловмисники перебувають під вартою. Порушено кримінальну справу за ознаками вбивства та розбійного нападу» – повідомив Іван Савченко.

Визнаючи людину найвищою цінністю держави, законодавець передбачив сувору кару для злочинця, який наважиться посягнути на її життя і здоров’я, – від 10 до 15 років позбавлення волі і навіть довічне ув’язнення. Єдине, що рятує юнаків від довічного позбавлення волі – це неповнолітній вік, якого вони досягли на момент скоєння злочину. Утім можна припустити, що за вбивство двох людей, скоєне в стані алкогольного сп’яніння, у сукупності з угоном автівки, порушенням правил адміністративного нагляду і невідбутими трьома роками неволі за попереднім вироком суду, спільники можуть отримати більше 10 років ув’язнення.

ВЗГ ГУМВС України в Полтавській області
 

You may also like...