48-річний убивця 14-річної племінниці отримав 15 років

В квітні цього року за рішенням суду  Ленінського району Запоріжжя 48-річний чоловік отримав 15 років позбавлення волі. Засуджений в 2009 році жорстоко обірвав життя своєї племінниці.

Трагічні події відбулися восени два роки тому.  До Ленінського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що в одній з квартир по вулиці Медвєдєва знайдено труп 14-річної дівчини. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група у повному складі. Навіть досвідчені працівники міліції здригнулися від побаченого. На тілі дівчинки були колото-різані рани, вогнепальні поранення, в тому числі в голову. В квартирі  знайшли пістолет травматичної дії «Форт», а в ванній кімнаті закривавлений кухонний ніж. Особу причетну до  скоєння жорстокого злочину встановили швидко. Яким би жахливим не виглядав цей факт, але головним підозрюваним став рідний дядько школярки, якому належав і пістолет, і відбитки пальців на ножі.

Розшукові заходи були проведені оперативно і, невдовзі, співробітники міліції знали, що  в день скоєння злочину зловмисник в Харкові перетнув кордон з Росією. Ця обставина  значно ускладнила роботу запорізьких правоохоронців, але не зупинила. Перевірялися  всі зв’язки підозрюваного, в тому числі і закордонні. Велика трудомістка робота принесла очікуваний результат. Оперативники встановили, що в російському місті Старий Оскол у розшукуваного чоловіка є приятель, а тому вірогідність його появи там була великою.

Вбивцю затримали російські правоохоронці  в березні 2010 року саме в цьому місці. А далі він підлягав екстрадиції до України щоб відповісти за свій злочин.

Розслідування карної справи проводив старший слідчий слідчого відділення Запорізького міського управління ГУМВС України в Запорізькій області  майор міліції Дмитро Шептицький. Він згадує, що  підозрюваний весь час вів себе дуже зухвало, агресивно, вини своєї не визнавав, хоча йому було пред’явлено  прямі докази вини. Крім того, він намагався активно чинити всілякі перепони спочатку слідству, а потім у суді. Приміром, заявив, що бажає ознайомитися з матеріалами карної справи виключно, за його висловом,  на «українському язикє». Хоча сам погано розуміє і не розмовляє державною мовою. Постійно писав скарги в високі інстанції, дійшовши, навіть, до Гаазького суду.  Не тільки слідчий, але і всі люди, які стикалися з обвинуваченим, відмічали його надмірну злостивість, роздратованість, скандальність. Проведена  в ході слідства психолого-психіатрична експертиза виявила,  до того ж,  дуже високий рівень брехливості. Нею ж встановлено, що підслідний відповідає за свої вчинки і є осудним.

Дмитро Шептицький і досі хвилюється, коли згадує подробиці цієї карної справи. Навіть його, досвідченого слідчого дивує,  як такі «банальні» життєві обставини могли призвести до страшного злочину.

Дівчину певний час доглядала бабуся, її батьки жили та працювали за кордоном і планували, незабаром, забрати доньку до себе. Дядько жив в квартирі матері, коли приїжджав до Запоріжжя у справах. Він організував приватне підприємство в Києві і планував заснувати фірму за кордоном.

Одного разу, він не знайшов  в квартирі установчих документів  свого підприємства і  бухгалтерських розрахунків. З’ясувалося, що чи то бабуся, чи онука,  випадково їх викинули. С тих пір стосунки між родичами  стали, м’яко кажучи, напруженими.

Наприкінці жовтня 2009 року,  бізнесмен знову приїхав  до міста, щоб вирішити ділові питання. Мати попросила його віддати  з квартири де-яки речі: пару стільців та якісь дрібнички. Принести все це доручили дівчинці (квартири її батьків та бабусина розташовані на сусідніх вулицях). Небога з дядечком пішли до квартири. Він впустив її, а сам відправився до найближчої кав’ярні.

Пізніше вбивця  пояснить слідчому:  коли він повернувся, то побачив, що дівчина «риється у його речах». Важко таке усвідомити, але лють настільки затьмарила розум чоловіка, що він вихопив пістолет і почав стріляти у дівчину, яка так «завинила». «Біс», що вселився у душогуба, вгамувався тільки після того, як чоловік завдав племінниці ще і кілька ударів кухонним ножем.

Страшний за своєю жорстокістю та безглуздістю злочин не залишився безкарним. Цього не допустили  і співробітники міліції, які розкрили злочин, розшукали нелюда, довели його вину, і судді, які, незважаючи, на всілякі хитрування злочинця, винесли йому суворий вирок. За 15 років ув’язнення у чоловіка буде час на осмислення свого жахливого вчинку.

ГУМВС України в Запорізькій області

You may also like...