Свавілля перевіряючих: за зловживання податківці можуть заплатити зі своєї кишені

В податковому кодексі передбачено регрес до податківців, але їм майже не користуються.

Тиск з боку держави на український бізнес, у тому числі малий та середній, продовжує зростати. Про це розповідає Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України, голова об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», пише The Page.

Що робити?

Продан нагадала, що в податковому кодексі є поки нереалізована норма — регрес до податківця [Пункт 21.4 ст. 21 ПКУ]. Ця норма передбачає право платника податків на відшкодування від податківця шкоди, нанесеної бізнесу, його діями чи бездіяльністю.

За її словами, використати цю норму дуже складно, тому що треба спочатку виграти в суді справу. Потім довести, що ти втратив кошти, отримати від держави відшкодування за втрачені кошти, і лише після цього змусити державу стягнути відшкодування з конкретної людини.

«Я абсолютно впевнена, що декілька таких прецедентів, можливо навіть один-два, спрацювали б. Тому що у податковій службі теж є сарафанне радіо. І коли вони зрозуміють, що кожен відповідає власним майном, так само як і підприємець відповідає своїм майном, зловживань має стати менше. Але я маю надію, що хтось саме з великого бізнесу, бо це досить дорого, скоро зможе довести цю справу до кінця», – зазначила вона. // Дзеркало тижня

You may also like...