«Чорна» конвертація у 100 мільйонів

Таким приблизно був загальний обіг конвертаційного центру за 8 місяців 2011р., діяльність якого припинено на території Харківської  та Миколаївської областей. Збитки,  завдані  Державі, складатимуть  понад 17 млн. гривень.

Організатор «конверту», 55-річний уродженець м. Харкова, в дуеті з двома співвиконавцями документально оформлювали неіснуючі (безтоварні) операції на придбання та продаж товарів (робіт, послуг) та передавали оформлені документи замовникам послуг для відображення в бухгалтерському та податковому обліках незаконне формування податкового кредиту,  валових витрат та  заниження своїх податкових зобов’язань по ПДВ і податку на прибуток.

В ході проведення слідчо-оперативних заходів співробітниками УПМ Харківського регіону були встановлені не тільки фіктивні суб’єкти господарської діяльності, але й банківські рахунки установ, що використовувались у незаконній конвертації грошових коштів; ряд підприємств, які користувались послугами «конвертаційного» центру; фірми, що надавали готівкові кошти для конвертації в безготівкові кошти із застосуванням розрахункових рахунків фіктивних підприємств.

Під час  проведення слідчих дій та за результатами обшуків виявлено й вилучено:

– підготовлені бухгалтерські документи з печатками та підписами (договори, видаткові та податкові накладні) підприємств з ознаками фіктивності;

– копії й оригінали засновницьких, реєстраційних документів та первинної документації;

– комп’ютерна техніка, ноутбуки у кількості 15 штук, носії електронної інформації, що використовувалась у протиправній діяльності, на суму близько 50 тис. грн.;

– грошові кошти у сумі 848 тис. грн.

На сьогоднішній день проводяться слідчо – оперативні дії у рамках порушеної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358  КК України за фактом підробки офіційних документів. Організатор «конверту»  затриманий у порядку ст.115 КПК України.

УПМ ДПА у Харківській області

You may also like...