Зловмисника засуджено через 11 років після скоєння нападу

Через 11 років після вчиненого злочину Будьоннівським судом м. Донецька жителеві сел. Белосарайська коса був ухвалений вирок у вигляді семи років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна за злочин, передбачений ч. 3 ст. 187 «Розбій» Кримінального кодексу України.

У 2000 році 25-річний житель Донецької області приїхав до м. Донецька. З метою заробітку влаштувався в бригаду майстрів по проведенню квартирних ремонтів. Виконавши роботу на черговому об’єкті, молодик чекав на розрахунок. Проте напарник вирішив, що неодруженому хлопцю не дуже потрібні гроші і забрав всю суму собі, після чого сховався, залишивши свого «товариша» без коштів для існування.

Відсутність грошей і виниклі фінансові проблеми довели молодого майстра до відчаю. Він намагався перебиватися випадковими заробітками, проте ці доходи не перекривали його мінімальних витрат у великому місті.

Якось влітку 2000 року від випадкового знайомого надійшла пропозиція заробити, парубок не зміг відмовитися. Жебрацьке існування довело молоду людину до необдуманої згоди на скоєння злочину, за який «приятель» пообіцяв заплатити 500 доларів. «А що потрібно зробити?», – запитав хлопець. «Просто забрати гроші у одного знайомого», – відповів чоловік.

Наступного дня організатор відвіз виконавця до місця проживання жертви в Будьоннівський район м. Донецька. Для ефективності «працедавець» дав муляж револьвера і пояснив, що гроші знаходяться в металевій коробці під ліжком. Бажання заробити затьмарило розум хлопця, він навіть прихопив з собою скоч, щоб зв’язати жертву.

Увійшовши до подвір’я, «гість», побачивши в літній кухні господаря, ззаду завдав йому удару в потилицю і, приставивши пістолет до голови, зажадав пройти в будинок. В оселі знаходилася його дружина з маленькою дитиною. Розбійник, загрожуючи пістолетом, змусив всіх лягти на підлогу і зв’язав їх скотчем. Господар з хазяйкою запевняли лиходія, що у них нічого не немає, і брати у них окрім 50 гривень і золотих сережок нічого. У цей момент в будинок увійшла 12-річна дівчинка – сестра хазяйки. Побачивши озброєного незнайомця і зв’язаних родичів, дівчинка злякалася і почала просити не робити їм шкоди. На вимоги зловмисника перелякана дитина сказала, що в спальні під ліжком лежить коробка з грошима.

Здобиччю розбійника стали 3000 доларів США, які він віддав своєму спільнику, отримавши за виконання злочину 500 доларів.

Впродовж 11 років, намагаючись уникнути покарання, чоловік вів кочовий спосіб життя, переїжджаючи з місця на місце і підробляючи в селищах на Азовському узбережжі. Але, не дивлячись на минулі роки, на його руках все ж таки замкнулися кайданки.

Як прокоментував заступник начальника карного розшуку Донецького МУ Федір Церковников, зловмисник втратив пильність і в стані алкогольного сп’яніння попався на очі дільничному інспекторові одного із приморських селищ. При складанні адміністративного протоколу приїжджий правопорушник був дактилоскопований. За деякий час з НДЕКЦ Донецької області надійшов сигнал – відбитки пальців рук збіглися. Виїхавши в селище, співробітники карного розшуку в недобудованому пансіонаті відшукали чоловіка, який відразу зізнався в тому, що 11 років тому скоїв розбійний напад на сім’ю в м. Донецьку.

Враховуючи активне сприяння слідству, бездоганні характеристики, повне визнання своєї провини і бажання відшкодувати збиток потерпілим, суд засудив винного до семи років позбавлення волі з конфіскацією особистого майна, що є мінімальним покаранням за злочин, передбачений ч. 3 ст. 187 «Розбій» Кримінального кодексу України.

Прес-служба Донецького МУ ГУМВС України в Донецькій області

You may also like...