«Фікция» на папері – мільйон у кишені

Для четвірки «спритних» ділків реальна гра у «віртуальне партнерство» була запорукою успіху у реалізації їх «шахрайських махінацій».

Як повідомили «УК» в  УПМ ДПС в Харківській області , під маскуванням «Спеціалізований птахопереробний комбінат» зловмисники здійснювали закупівлю м’ясної продукції у найбільших підприємств на ринку птахівництва України та фактично реалізовували товар  через мережу приватних підприємців.
Доля «істини» ховалась у співпраці з «фіктивними» підприємствами, що забезпечувало «повернення» не облікованої готівки на вищезгадану фірму шляхом оформлення «зустрічного потоку» – оформлення безтоварних операцій по продажу м’яса неіснуючим фірмам. Таким чином, учасники так званого  «центру мінімізації» з метою отримання неконтрольованих сум готівки та заниження реального валового доходу не відображали по бухгалтерському та податковому облікам фактичну реалізацію високоліквідної продукції.
 
Щомісячна виручка від продажу не облікованого товару досягала близько 1 млн. грн.
 
Подібне створення видимості «чесного» бізнесу не заважало «квартету» лжепідприємців тривалий час працювати злагоджено, отримуючи в прибуток свої «легкі мільйони».
 
З метою проведення заходів щодо припинення незаконної діяльності «центру мінімізації податкових зобов’язань» податковою міліцією Харківського регіону за ініціативою відділу податкової міліції ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було створено 23 мобільні групи, до складу яких увійшло 4 слідчих, 53 оперативних співробітника та 10 співробітників фізичного захисту.
Реалізація матеріалів була розпочата шляхом одночасного проведення обшуків за місцем розташування 2-х офісів, складських приміщень м’ясної продукції та приватних приміщень фігурантів «центру». Водночас, силами 19 мобільних груп здійснено виїзди на місця фактичної реалізації м’ясної продукції за готівку.
 
Співробітниками податкової міліції в ході реалізації вилучено:
 
·        готівкові кошти у сумі понад 193 тис. грн.
·        7 печаток та штампів «транзитних» та «фіктивних» підприємств;
·        6 комплектів комп’ютерної техніки, 10 жорстких дисків, на яких зберігалась фактична тіньова звітність підприємств, різноманітна фінансова документація;
·        9 банківських карток;
·        складено та направлено до судових органів 9 протоколів за ст. 164 КЗпАП України;
·        описано та залишено на відповідальне зберігання товарно-матеріальних цінностей на загальну суму понад 600 тис. грн.;
·        допитано близько 35 осіб (співучасників, співробітників, реалізаторів, тощо), від яких отримано зізнавчі свідчення стосовно організації діяльності «центру мінімізації податкових зобов’язань».
 
За матеріалами податківців слідчим управлінням ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України по факту підроблення документів з боку посадових осіб «м’ясного» лжепідприємства.
 
Після проведення аналізу вилучених в ході обшуку документів «тіньової» бухгалтерії заплановано призначення судово-бухгалтерської експертизи з метою встановлення нанесених державі збитків для вирішення в подальшому питання щодо порушення кримінальної справи за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України у відношенні керівництва «центру мінімізації».
 

«УК»

You may also like...