Корупція при незаконному відчуженню земель заповідного фонду

Незаконне відчуження земель заповідного фонду часто пояснюється бажанням посадової особи одержати неправомірну вигоду – екопрокуратура

 Перевірками органів Дніпровської екологічної прокуратури протягом минулого і поточного років установлені факти незаконного відчуження місцевими державними адміністраціями земельних ділянок природно-заповідного фонду шляхом неправомірного віднесення їх до іншої категорії земель.

Так, у поточному році внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 366 КК України стосовно посадових осіб Управління охорони навколишнього середовища у Полтавській області, які у 2012 році незаконно надали більше двадцяти висновків про погодження проектів землеустрою щодо відведення фізичним особам земельних ділянок загальною площею близько 3 га у власність для ведення особистого селянського господарства в межах природно-заповідного фонду. На даний час досудове розслідування триває.

Крім того, в ході перевірки проведеної у 2013 році Кременчуцьким міжрайонним екологічним прокурором установлено, що розпорядженнями голови Кобеляцької райдержадміністрації Полтавської області від 25.10.2012 та 07.12.2012 на підставі висновків виконувача обов’язків начальника районного відділу Держкомзему всупереч вимогам чинного законодавства затверджено проекти землеустрою та передано у власність 22 громадянам земельні ділянки загальною площею 2,7 га для ведення селянського господарства, які знаходяться в межах об’єктів природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Лучківський», регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» та розташовані в межах прибережної захисної смуги Дніпродзержинського водосховища річки Дніпро.

Слід зазначити, що відведення у власність однієї із вказаних земельних ділянок природно-заповідного фонду площею 0,5 габуло здійснено безпосередньо виконувачу обов’язків начальника відділу Держкомзему, який сам погоджував цей проект.

За вказаним фактом в ЄРДР внесено відомості про вчинення посадовими особами Держкомзему у Кобеляцькому районі кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 КК, ч. 1 ст. 366 КК України. На даний час кримінальне провадження розглядається судом.

Крім того, заявлено 22 позовні заяви про скасування незаконних розпоряджень райдержадміністрації та виданих на їх підставі державних актів, які розглянуті та задоволені, рішення суду вже набрали законної сили.

Також, на порушення вимог земельного законодавства протягом минулого року реагували Київський, Кременчуцький, Запорізький та Очаківський міжрайонні екологічні прокурори.

За результатами проведених перевірок зареєстровано 5 кримінальних проваджень, внесено із вжиттям заходів 10 подань, внаслідок розгляду яких попереджено незаконне вилучення з меж об’єктів природно-заповідного фонду 1,5 га земель, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб, з яких 6 – органів державного контролю, демонтовано 11 незаконно встановлених тимчасових споруд суб’єктів господарювання.

 Прес-служба Дніпровської  екологічної прокуратури

You may also like...