Осторожно! «Самопальная» водка…

Нещодавно на Волині трапилася справжня детективна історія. А її ключовими героями стали жителі міста Луцька, що реалізовували фальсифіковану продукцію.Працівники Відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ВДСБЕЗ) УМВС України у Волинській області вилучили 18920 пляшок підробленої горілки під маркою Білоцерківського лікеро-горілчаного заводу. Підробки ввозилися до нас аж з Київської області, а вже тут через торгівельну мережу успішно реалізовувалися. Згодом встановили, що всі напої виготовлялися в умовах промислового виробництва, а для переконливості використовувалися підроблені марки акцизного збору.

Про прибуття до нашого регіону фальсифікату міліціонерів було повідомлено заздалегідь, тому спрацювали правоохоронці відмінно та оперативно. Спіймали лучан, так би мовити, «на гарячому» – під час транспортування до місць зберігання підробленої продукції. Горе-підприємці не підозрювали, що про їхню злочинну діяльність вже відомо працівникам органів внутрішніх справ, тому почувалися безпечно. На місці затримання перебувало двоє водіїв, один з яких керував автомобілем-тягачем «Рено», а інший – вантажним мікроавтобусом марки «Мерседес», і також чотири вантажники.

Під час огляду підозрілого товару правоохоронці виявили та вилучили 976 ящиків горілки. Серед підробленої продукції знайшли назви найбільш поширених та порівняно недорогих алкогольних напоїв: «Екстра», «Київська Русь», «Пшенична» та «Українська з перцем». Можна собі лишень уявити, що за суміш містилася у цих пляшках.

Звичайно, аби не гадати, працівники ВДСБЕЗ звернулися до експертів. Таким чином, в ході дослідження експертиза показала, що за органолептичними характеристиками та фізико-хімічними показниками рідина, яка мала реалізовуватись як горілка, не відповідає стандартам і вимогам, котрі встановленні державою.

Цікаво, що бізнес був ретельно спланований, адже водії мали навіть супровідні документи на товар – накладну, посвідчення якості, податкову накладну, а також товарно-транспортні папери на переміщення алкогольних виробів. Згідно з останніми документами одержувачем є одна з приватних фірм міста Луцька, причетність якої до фальсифікованої продукції в даний час перевіряється.

Щоб з’ясувати всі деталі злочину та зібрати докази, працівники міліції оглянули місце події, обшукали виробничі та складські приміщення фірми-одержувача. Наразі встановлено, що фальсифікована продукція збувалася практично по всій території Волинської області: у закладах торгівлі Горохівського, Луцького, Локачинського та Маневицького районів.

Оскільки відправна точка товару знаходилася у Білій Церкві, правоохоронці вирішили туди навідатися. Вже на місці вони виявили 60 тисяч пляшок горілки «Пшенична» та «Українська з перцем», 20,5 т рідини із запахом спирту, лінію розливу горілчаних виробів, 11500 марок акцизного збору та більше мільйона комплектів для маркування підробленої горілки.

За цим фактом вже порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України. За свою незаконну діяльність лучани можуть заплатити позбавленням волі на строк до трьох років або накладанням на них величезного штрафу. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочинів передбачених статтями 202 (порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю) та 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України. На даний момент проводяться оперативно-пошукові заходи та слідчі дії, що спрямовані на встановлення всіх осіб, причетних до виготовлення та збуту фальсифікованої алкогольної продукції.

Напевно, підприємливі лучани більше не схочуть займатися незаконною діяльністю та псувати здоров’я своїх земляків. А громадянам варто надалі бути обережними з вибором міцних алкогольних напоїв, адже за дешеве задоволення можна згодом заплатити надто дорогу ціну. Звичайно, найкращий спосіб взагалі спиртного не вживати, тоді й від підробок ви будете повністю захищені.

Ірина Новосад, ВЗГ УМВС України у Волинській області

You may also like...