Во Львове судят опаснейшую банду. Бандиты доказывают, что они чуть ли не ангелы

У справі щодо банди Сушка розпочався допит звинувачених У Львові триває процес над членами однієї з найнебезпечніших банд, що вчинила десятки розбійних нападів на теренах Західної України. Під час судового процесу вживають нечуваних для України заходів безпеки.

Процес над двадцятьма членами однієї з найжорстокіших банд, яка діяла на теренах Західної України (її особливим почерком слідчі визнали катування жертв нападів), розпочався в Апеляційному суді Львівської області 30 жовтня цього року. Слідчі Генпрокуратури передали до суду 143 томи кримінальної справи про діяння банди, на рахунку якої кілька вбивств, замахів на вбивства та 23 розбійні напади. Члени цієї банди, зокрема, винні у вбивстві двох співробітників спецпідрозділу міліції “Сокіл” та загибелі під час розбійного нападу дружини ректора Львівської зооветеринарної академії Романа Кравціва.

Для охорони учасників процесу – адвокатів, потерпілих та підсудних – правоохоронці вжили безпрецедентних заходів безпеки. Перед кожним початком судового слухання спецпідрозділи міліції перекривають вулицю Пекарську, через що у центрі Львова створюються автомобільні затори. Коли автозак, яким з СІЗО привозять підсудних, під’їжджає до приміщення суду, бандитів виводять з машини з мішками на головах. Сам процес зробили закритим для журналістів.

“ВЗ” вдалося дізнатися, що 17 грудня на процесі щодо банди Сушка нарешті розпочалося так зване судове слідство. Досі суд встановлював особи підсудних і потерпілих у справі і вивчав клопотання та скарги учасників процесу.

Під час перших допитів у залі суду свідчення надали два учасники банди. Один з них визнав свою вину частково, інший намагався довести, що до діянь цієї банди жодного відношення не має.

Юристи прогнозують, що лише допит підозрюваних займе більш як місяць, а сам суд тягнутиметься понад рік. Від цього найбільше потерпають комерційні структури, будівлі яких розташовані на вулиці Пекарській. Одну з найкращих кав’ярень Львова майже перестали відвідувати клієнти, потерпають від відсутності покупців у дні судових розглядів і магазин одягу, банк та інші установи, яким “пощастило” опинитися поблизу суду. Жителів будинків, розташованих навколо Апеляційного суду, міліціонери випускають та впускають в оселі лише за наявності паспорта з відповідною пропискою.

Правоохоронці пояснюють підвищені заходи безпеки кількома причинами. По-перше, один з членів банди – Артур Сушко, на совісті якого життя двох міліціонерів, після арешту став активно “закладати” інших учасників банди. Оскільки не всі її члени опинилися на лаві підсудних, правоохоронці побоюються, що хтось спробує назавжди заткнути рота цьому бандитові кулею зі снайперської гвинтівки. По-друге, чимало потерпілих від нападів бандитів, а це здебільшого вельми заможні люди, бояться давати свідчення у судовій залі, і до них вирішили застосувати західну програму захисту свідків – зробили процес закритим. По-третє, під час судового слідства міліції доведеться розголошувати прізвища своєї агентури у злочинному середовищі, що, звичайно, поставить під удар життя цих помічників міліції.

Омар УЗАРАШВІЛІ , Високий Замок

You may also like...