Мобільні шахраї на Сумщині

З початку року на території Сумської області зареєстровано 70 випадків шахрайств і це на 4 випадки більше, аніж за аналогічний період минулого року.

Усе частіше в оперативних зведеннях зустрічаються шахрайства відносно людей різноманітного віку, які пов’язані з мобільними телефонами. До міліції звертаються громадяни з заявами про те, що невідомі особи шахрайським шляхом забирають їх телефони. Схема досить проста, але як свідчить практика , вона працює. До людини підходить незнайомець і просить про допомогу. Начебто зараз йому треба терміново зателефонувати, а свій телефон він залишив вдома ( варіантів,  де  телефон незнайомця  безліч – закінчилися гроші на рахунку, нещодавно втратив або десь залишив). Але переважно шахраї з розгубленим та стурбованим виглядом запевняють людину, що тільки – що загубив мобільний і треба обов’язково подзвонити на свій номер, щоб перевірити відключений він або ні. Більшість пересічних громадян одразу ж дають свій телефонний апарат, а шахраї скориставшись нагодою одразу ж втікають разом з чужою «мобілкою».

Часто трапляються випадки коли на телефон надходить повідомлення з текстом про те, що ніби – то абонент (власник даного мобільного) виграв або має можливість виграти приз (наприклад, автомобіль чи новий мобільний телефон). Для того, щоб отримати приз необхідно або подзвонити на вказаний номер, або одразу ж перерахувати вказану суму на невідомий номер. Суми поповнення варіюються від 25 гривень і до суми, яка вираховується у тисячах. Нещодавно  до 21–річної дівчини студентки одного з Сумських університетів надійшла sms-ка  – привітання з тим, що вона стала переможницею у конкурсі, головний приз – автомобіль!!! Але для того, щоб отримати та забрати його, дівчина повинна перерахувати на вказаний номер… 1000 гривень !!!

Студентка не вагаючись одразу ж побігла закуповувати картки поповнення мобільного рахунку на загальну суму 1000 гривень. Переславши усю вказану суму, вона, звісно ж, почала чекати на свій приз. Цікаво те, що на той момент, вона навіть і не замислювалася про те, що у ніякому конкурсі вона не брала участь. Пройшло декілька днів, а довгоочікуваної автівки так і не було. Зрозумівши, що це діло рук шахраїв вона звернулася до міліції. Пройшло досить багато часу і перед правоохоронцями постало складне завдання – відшукати невідомого,  який вже давно вимкнув і , напевно, викинув ту сім – карту, з якої прийшло повідомлення до дівчини. На разі ведеться слідство.

Правоохоронці Сумщини звертаються до усіх громадян – будьте обережними, не довіряйте незнайомцям. Намагайтесь не давати незнайомцям свої власні речі, бо невідомо,що це за людина і з якими намірами вона до вас підійшла. Якщо ж ви стали жертвою шахраїв –  негайно звертайтеся до міліції. Чим раніше ви повідомите про злочин, тим більша ймовірність того, що правоохоронці знайдуть винуватця.

Скоробагата Анна, СЗГ ГУМВС України в Сумській області

You may also like...