Страшный сон сумских взяточников

Нинішній рік виявився для корупціонерів Сумської області, м’яко говорячи, невдалим. Так чи інакше, але тільки за 6 місяців 2009 року на території Сумщини було порушено 17 кримінальних справ, пов’язаних з посадовими злочинами. Безсумнівним лідером по корумпованості вже кілька років продовжують залишатися так звані «земельні питання». Цього року працівники правоохоронних органів порушили цілий ряд кримінальних справ, географія яких простирається не тільки на м.Суми, але й на райони області.

Буквально перші дні нового, 2009 року принесли неприємний сюрприз начальникові Лебединського районного відділу земресурсів: проти неї за матеріалами управління по боротьбі з економічними злочинами ГУМВС була порушена кримінальна справа, пов’язана з підробкою документів і передачею в приватну власність земельної ділянки площею 45 гектарів.

Через три місяці, у березні цього року в поле зору працівників міліції потрапили заступник начальника Сумського районного відділу земельних ресурсів та посадові особи «Сумигеодезкартографії». За даними слідства, чиновники перевищили свої службові повноваження й зробили службову підробку, погодили внесення змін у державний акт на право власності на землю одній жительці області. В результаті була незаконно відведена у приватну власність земельна ділянка, держава понесла десятки тисяч гривень збитку.

Чиновники Охтирського районного відділу земельних ресурсів вирішили не розмінюватися і «взули» державу відразу на 37,7 мільйона гривень. Як установило слідство, фігуранти справи розробили необхідну документацію для передачі в приватну власність земельну ділянку, віднесену законом до земель історико-культурного значення, на якій, до того ж, розташована пам’ятка архітектури.

Не відстають від своїх «колег» і корупціонери з обласного центру. Так, один з чиновників Сумської міськради пообіцяв жительці Сум посприяти в одержанні земельної ділянки в місті. За це, за словами чиновника, нібито потрібно було «простимулювати» працівників міськвиконкому, і на передачі хабара в 1,9 тисячі доларів й 18 тисяч гривень ділків «застукали» правоохоронці. 

У липні цього року працівниками міліції були затримані голова й депутат сільради села Червоне Сумського району. За виділення землі під будівництво на території сільради АЗС вони виставили підприємцеві рахунок в 150 000 гривень. При одержанні першої частини хабара – 100 000 гривень – голова й депутат сільради були затримані.

Також влітку правоохоронцям потрапила й ще більш велика «корупційна риба». При одержанні 100-тисячного хабара працівники міліції затримали одного із заступників голови Сумської районної державної адміністрації. Такий солідний «навар» високопоставлений чиновник одержав за виділення земельних ділянок площею 2,8 гектари на території с.Нижня Сироватка.

Корупціонери згоряють не тільки за земельних питаннях. Це й зрозуміло, адже земля – це компетенція деяких, а бажаючих жити не тільки на одну зарплату – хоч відбавляй. Тому промишляють хто чим може. Так під час одержання 15 тисяч доларів попався виконуючий обов’язки  начальника Охтирскої міжрайонної податкової інспекції. Лояльне відношення до одного з місцевих підприємств могло забезпечити йому солідне збільшення до офіційних доходів, але забезпечить, швидше за все – від 5 до 10 років позбавлення волі. За вимагання й одержання 47 тисяч гривень хабара під слідством опинився начальник відділу Державної виконавчої служби Сумського районного управління юстиції. Його «послуга» полягала в прихованні від правоохоронних органів незаконної господарської діяльності одного з переробних підприємств області.

«Нинішнє керівництво МВС визначило боротьбу з корупцією одним з пріоритетних напрямків службової діяльності правоохоронців, – відмічає начальник ГУМВС України в Сумській області полковник міліції Олександр Москальчук. – Тому ми чітко орієнтуємо особовий склад на боротьбу з корупцією й посадовими злочинами, зробимо все можливе для викорення цього негативного явища на Сумщині».   

Олександр Яковлєв спільно з СЗГ ГУМВС України в Сумській області
 

You may also like...