Хабар за землю під Киевом в середньому складає півмільйона гривень

Лише за півроку на Київщині працівники ДСБЕЗ викрили 71 один злочин у сфері земельних відносин, 35 з яких тяжкі. Майже у всіх випадках по справам фігурують посадові особи та службовці. За словами начальника управління державної служби по боротьбі з економічними злочинами Олександра Савченка, за порушеними кримінальними справами сума збитків, нанесених державі, становить близько 174 мільйонів гривень. Предметом же злочинних посягань є не багато не мало – 318 га земель сільськогосподарського призначення. 

Так за матеріалами працівників УДСБЕЗ Київщини прокуратура порушила кримінальну справу відносно начальника управління земельних ресурсів Обухівського району, який ще у 2003 році, зловживаючи службовим становищем, незаконно вніс завідомо неправдиві дані та підписав державні акти на право приватної власності на земельні ділянки загальною площею 10 га. В даному випадку збитків державі було нанесено на 7,5 мільйонів гривень.

Ще цікавіша ситуація з броварськими чиновниками. За фактом перевищення службових повноважень з боку працівників Броварської райдержадміністрації та управління Деркомзему кримінальну справу також порушено. Посадовці спромоглися відвести 10-ти особам земельні ділянки площею близько 20 га на територіях, що частково знаходиться в межах прибережної захисної смуги р. Десенка, а також безпосередньо накладаються на водне русло. Державним інтересам цим самим нанесено матеріальних збитків в сумі понад 26 мільйонів гривень.

Стосовно боротьби з хабарництвом та кримінальною корупцією, за словами Олександра Савченка, працівниками підпорядкованого підрозділу в Київській області з початку року було викрито 66 злочинів з ознаками корупції та задокументовано 13 фактів хабарництва. За офіційними підрахунками середня сума хабара на Київщині складає трохи більше півмільйона гривень. Серед викритих у хабарництві посадовці – голова РДА, перший заступник голови РДА, секретар міськради, працівники податкової міліції та Державнлї прикордонної служби, сільський голова та керівники підприємств. В судах знаходиться 16 кримінальних справ про хабарництво.

Юлія Сінчак, ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 

You may also like...