Адвокати Романа Червінського заявили про його викрадення. Термін його арешту закінчився

19 квітня суд збирався на засідання, однак рішення про продовження тримання під вартою не прийняли.

Адвокати колишнього в. о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Романа Червінського, якого підозрюють у перевищенні повноважень, які призвели до тяжких наслідків, заявили про його викрадення. Відповідну заяву вони зробили після того, як 19 квітня Кіровоградський районний суд не продовжив йому запобіжний захід, однак Червінського не випустили на волю, а відвезли в невідомому напрямку.

Юристи адвокатського об’єднання «Barristers», які ведуть справу Червінського, заявили, що 19 квітня завершився термін утримання підозрюваного під арештом, який впродовж дня судового засідання так і не був продовжений.

«Близько 18:14 год судді відмовились розглядати справу Червінського, повідомили усім, що засідання більше не відбуватиметься. Про дату, час і місце наступного засідання не повідомили. Поспіхом від усіх зачинили суд і в зачиненому суді (не ототожнювати з закритим засіданням), без учасників процесу почали «фальшувати» цілком незаконний документ, яким формально прикриватимуть викрадення Романа Червінського, переслідуючи мету уникнення відповідальності за таке викрадення. Зміст і форма документу захисту наразі не відомі. Місцезнаходження Романа наразі не відоме. Поліція, суд, інші правоохоронні органи, уникають надання будь-якої інформації про місцезнаходження Романа», – написав у Facebook один із адвокатів Костянтин Глоба.

Зокрема, адвокати заявляють, що напередодні розгляду відбулось втручання в автоматизовану систему розподілу справ, оскільки головуюча суддя засідання одночасно знаходилась і на засіданні, і на навчанні.

Також адвокати підозрюють фальсифікацію заяв від імені постраждалих, оскільки з 16 представників 14 надіслали повідомлення про неможливість бути на засіданні з одного й того ж номеру телефону.

Впродовж дня 19 квітня судове засідання щодо продовження арешту Червінському кілька разів призупинялось через оголошення в Кропивницькому повітряної тривоги. В підсумку судді закрили засідання, не прийнявши якого-небуть рішення.

Рідні та адвокати очікували звільнення Червінського з-під варти, однак його вивезли із приміщення суду у супроводі правоохоронців в напрямку 14 СІЗО в Кропивницькому.

Адвокати зазначають, що достеменне місцезнаходження Червінського зараз не відоме. Зокрема, їм відомо, що правоохоронні органи звертались до Київського СІЗО із запитом про розміщення Червінського, але там їм відмовили у його прийнятті без судового рішення про продовження запобіжного заходу.

Водночас попри відсутність судового рішення про продовження запобіжного заходу Роману Червінському стаття Кримінально-процесуального кодексу України №615 про особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану передбачає, що «у разі неможливості проведення підготовчого судового засідання обраний слідчим суддею, керівником органу прокуратури під час досудового розслідування запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання у підготовчому судовому засіданні, але не більше ніж на два місяці».

При цьому адвокати підкреслюють, що засідання суду, попри все, відбулось, і в суддів була можливість прийняти рішення про продовження запобіжного заходу, а з приміщення суду його вивезли о 22:00.

У неділю, 21 квітня, інший адвокат Червінського Андрій Йосипов написав у Facebook, що місцеперебування підзахисного невідоме вже другу добу поспіль.

«Дві доби, як адвокатів Романа ігнорує поліція Кропивницького та Києва на їх звернення щодо викрадення Романа. Дві доби, як дружині та близьким Романа не повідомляють про його місцеперебування ні Офіс Генерального прокурора, ні слідство, ні суд, ні будь-хто інший», – написав він.

Про перебування військового не з’явилась інформація і вранці у понеділок, 22 квітня.

Нагадаємо, Романа Червінського звинувачують у неузгоджених діях із Службою безпеки України під час спецоперації з вербування російського пілота. Відповідно до обвинувачення, росіяни отримали від Червінського інформацію про аеродром «Канатове» у Кропивницькому районі, по якому росіяни завдали удару 23 липня 2022 року. Тоді загинули троє людей, 19 зазнали поранень.

Натомість Роман Червінський заявляє, що операцію загалом проводило СБУ, а справа проти нього – сфабрикована з політичних мотивів.

З квітня 2023 Червінський знаходиться під вартою без альтернативи застави. // Дзеркало тижня

You may also like...