Двох митників судитимуть за майже ₴466 тис. збитків державі

За погодженням з прокуратурою області до суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох головних державних інспекторів одного з відділів митного оформлення Слобожанської митниці Держмитслужби за  ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам).

Як повідомлялось раніше, двом  головним державним інспекторам одного з відділів митного оформлення Слобожанської митниці Держмитслужби повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

За інформацією начальника відділу прокуратури області Олександра Цимбалістенка, встановлено, що у листопаді 2019 року головний державний інспектор одного з відділів Слобожанської митниці Держмитслужби за попередньою змовою, спільно з іншим головним державним інспектором цього ж відділу митного оформлення, провів огляд мікроавтобусу. В автівці  знаходився товар, вартість якого перевищувала еквівалент 10 000 євро і підлягав письмовому декларуванню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України. Провівши огляд мікроавтобусу, зазначений митник не здійснив у повному обсязі митний контроль вказаного автомобіля та не вжив заходів, направлених на виявлення митних правопорушень, запобігання переміщенню через митний кордон товарів, які незаконно переміщувались у даному автомобілі.

Також інспектор не притягнув зазначеного громадянина до адміністративної відповідальності. Аби водій безперешкодно перемістив мікроавтобус з товаром через митний кордон України, митник повідомив своєму спільнику-колезі, що він провів огляд вказаного автомобіля та у ньому  відсутні  товари, що підлягають обов’язковому письмовому декларуванню.

Надалі, спільник вищезазначеного митника вніс відповідну інформацію щодо водія та транспортного засобу до інформаційної системи, проставив відповідні печатки, чим завершив процедуру митного оформлення та контролю.

Відповідно до висновку судової товарознавчої експертизи сума недоотриманих державним бюджетом коштів становить майже 466 тис. грн.

Під час досудового слідства на вилучений товар накладено арешт.

Наразі прокурором у кримінальному провадженні заявлено позов про відшкодування завданих злочином збитків.

Вказане кримінальне провадження розслідувало територіальне управління ДБР у м. Полтаві, оперативний супровід здійснював головний оперативно-розшуковий відділ Харківського прикордонного загону ДПС України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пресслужба прокуратури Харківської області

You may also like...