Кіберполіція викрила двох киян у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення

За допомогою популярного відеохостингу зловмисники розповсюджували вірус та отримували логіни та паролі до різних систем інтернет-банкінгу, акаунтів соціальних мереж, електронної пошти.

Працівники кіберполіції в Харківській області спільно зі слідчими поліції під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури викрили 26-річного хакера та його 20-річного спільника у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення.

Кіберполіція встановила, що двоє мешканців Києва були учасниками хакерського форуму. Один із них мав власний канал на популярному відеохостингу, за допомогою якого розповсюджував шкідливе програмне забезпечення. Таким чином він отримував логіни та паролі від вебсервісів, котрі збережені у налаштуваннях браузера. Зазвичай, це вхідні дані до різних систем інтернет-банкінгу, акаунтів соціальних мереж, електронної пошти тощо. Після чого, використовуючи логін та пароль жертви, фігуранти виводили кошти з різних електронних сервісів (електронних гаманців, ігрових акаунтів та банкінгу зі спрощеним входом).

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання фігурантів. За їхніми результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку. Вилучене направлено на експертизу.

Під час попереднього огляду техніки було виявлено адміністративні панелі до шкідливого програмного забезпечення, близько 10 мільйонів логінів та паролів до різних систем інтернет-банкінгу та соціальних мереж користувачів українського та міжнародного сегмента мережі Інтернет.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження кваліфікованого за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 6 років ув’язнення.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...