Мін’юст хоче конфіскувати майно проросійського експосадовця Табачника

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду проти ексміністра освіти Дмитра Табачника. У нього хочуть конфіскувати майно в Україні.

Про це повідомили у пресслужбі Мін’юсту.

Там зазначають, що проти Табачника хочуть застосувати санкції, передбачені пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції». Вона передбачає стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися ними.

Хто такий Табачник?

Він народився в Києві. У різні роки був керівником пресслужби уряду за правління Леоніда Кучми (грудень 1992 — березень 1993), керівником виборчої кампанії кандидата в президенти Леоніда Кучми (1994 рік) та народним депутатом.

З 11 березня 2010-го до 23 лютого 2014 року був на посаді міністра освіти й науки. Тоді Табачник зробив низку скандальних заяв. Зокрема, він казав про обов’язковість знання російської літератури.

Після Революції гідності Табачник утік з України. 2015 року ексміністра оголосили в розшук у справі про розтрату майна через зловживання службовим становищем.

У листопаді 2022 року Табачнику оголосили підозру в держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану. У травні 2023 року його також почали підозрювати в пособництві державі-агресору та порушенні законів і звичаїв війни. СБУ наклала арешт на його майно на загальну суму у понад два мільйони доларів. Зрештою, його засудили до 15 років за ґратами. // hromadske

You may also like...