На Херсонщині «голові сільради» повідомили про підозру в пособництві окупантам

Причетність 31-річного фігуранта до злочину проти основ національної безпеки України встановили оперативники обласного управління СБУ. Наразі слідчі поліції за процесуального керівництва обласної прокуратури зібрали достатньо доказів щодо протиправної діяльності зловмисника та заочно повідомили йому про підозру у пособництві окупантам. Підозрюваному загрожує 12 років ув’язнення.

Як повідомив заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, проведеними слідчо-розшуковими заходами правоохоронці встановили, що 31-річний житель Скадовського району у другій половині літа 2022 року добровільно пішов на співпрацю з окупаційною владою. А саме – чоловік погодився на пропозицію зайняти у рідному селі посаду так званого «глави тєріторіального управлєнія міхайловского сєльского совєта».

В першу чергу так званий «голова сільради» зайнявся контролем за розміщенням атрибутики російської федерації на пам’ятках і адміністративних будівлях та агітацією щодо необхідності створення «уголков досуга і інформірованія житєлєй» у приміщеннях магазинів, що знаходились у Михайлівці та Новомиколаївці. Також фігурант до початку нового навчального року організував і здійснив забезпечення Михайлівської школи підручниками рф, зокрема «історія росіі». А безпосередньо на «святі Першого дзвоника» він виступив із промовою, в якій агітував учнів середніх і старших класів поїхати до Севастополя для участі в освітній програмі «унівєрсітєтскіє смєни».

Крім цього, так званий «голова» доносив окупаційній адміністрації інформацію про проукраїнські настроєних місцевих жителів та учасників АТО, організовував та займався розселенням військових рф у будинках, з яких мешканці виїхали на підконтрольну Україні територію.

Також фігурант постійно проводив серед місцевих жителів агітацію щодо отримання паспортів російської федерації, переоформлення бізнесу та земельних ділянок відповідно до законодавства рф, закликав людей працевлаштовуватися до установ і закладів, які працюють за стандартами рф, та взяти участь у незаконному референдумі й підтримати приєднання окупованої території Херсонської області до складу росії.

Так званому «голові сільради» слідчі обласного главку поліції інкримінували вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 «Пособництво державі-агресору» Кримінального кодексу України. Наразі за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

You may also like...