На Закарпатті затримано організатора та виконавця замаху на вбивство офіцера поліції

У липні цього року начальник Управління захисту економіки (УЗЕ) у Закарпатській області став мішенню для кілера. Лише дивом полковнику поліції вдалося врятувати своє життя. Завдяки принциповій позиції ГПУ – процесуального керівника – Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України, провівши комплекс оперативно-розшукових заходів, попри опір і саботаж правоохоронних органів Закарпаття, встановив усіх причетних до замаху на ліквідацію офіцера поліції. Спільними діями ДВБ, бійців КОРДу та поліції особливого призначення, оперативників ДЗЕ, слідчих ГСУ затримано головних фігурантів злочину.

Вранці 11 липня 2019 року, в Ужгороді, було обстріляно легковий автомобіль, на якому пересувався начальник Управління захисту економіки у Закарпатській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Полковник поліції дивом не постраждав.

Слідчими закарпатської поліції було розпочато кримінальне провадження, яке згодом передано до Головного слідчого управління НПУ, під процесуальне керівництво Генеральної прокуратури України. Злочин кваліфіковано за ч.2 ст.15 (Замах на злочин) п.1 ч.2 ст.115 (Умисне вбивство), ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) та ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

З метою встановлення замовника злочину, організаторів та виконавців, встановлення їхніх корумпованих зав’язків з посадовцями різних гілок влади та кримінальним елементом регіону, притягнення винних до кримінальної відповідальності Міністром внутрішніх справ України було доручено проведення оперативно-розшукових заходів Департаменту внутрішньої безпеки, Департаменту захисту економіки, іншим оперативним службам НПУ та Головному слідчому управлінню.

Провівши низку заходів, було встановлено чимало свідків та очевидців події, які бачили підозрілих осіб вранці 11 липня, бачили безпосередньо самого кілера та описали його шлях пересування до моменту злочину і після. Також було задіяно кінологів та водолазів Державної служби з надзвичайних ситуацій.

На дні річки Уж знайшли знаряддя злочину – пістолет-кулемет «Скорпіон» калібру 7,65 мм з маркуванням. Крім того, на березі річки було знайдено і предмети одягу, які викинув зловмисник під час відходу. Оперативні заходи відпрацювання вивели правоохоронців на злочинну групу, яка діяла в регіоні.

Лідером ОЗГ виявився 38-річний мешканець Ужгорода, колишній працівник міліції Закарпаття.  У 2014 році він був звільнений з лав ОВС за тісні, дружні зв’язки з кримінальним світом регіону. Злочинна група під його керівництвом діяла під виглядом спортивної організації, учасники якої, насправді, виконували замовні брудні справи.

Завдяки принциповій позиції процесуального керівництва ГПУ, кропіткій роботі працівників ДВБ, ДЗЕ та слідчих ГСУ, не зважаючи на відчутний тиск зі сторони посадовців, опір і саботаж місцевих правоохоронних структур, було встановлено обставини злочину та всіх причетних до нього осіб.

Організатором вбивства виявився лідер злочинного угрупування, екс-міліціонер, який для ліквідації жертви підібрав кілера. Мотив злочину, пов’язаний з припиненням так званих «сіток», які забезпечували перевагу на виборах деяким кандидатам в народні депутати ВРУ, шляхом підкупу виборців.

Зібравши достатньо доказів, силами бійців відділу швидкого реагування ДВБ, бійців КОРДу та полку поліції особливого призначення, оперативників ДВБ та ДЗЕ, слідчих ГСУ в Ужгороді було проведено затримання 38-річного організатора та 25-річного виконавця замаху на вбивство правоохоронця.

Також проведено 60 санкціонованих обшуків за місцем мешкання цих та інших фігурантів змови. Виявлено та вилучено кошти, 4 пістолети, 1 рушницю, більше сотні набоїв, оргтехніку, мобільні телефони, банківські картки, кайданки та чорнові записи, які підтверджують злочинну діяльність.На теперішній час затриманих вже доставлено до Києва та оголошено підозри, встановлюється їхня причетність до інших злочинів.

Департамент внутрішньої безпеки
Національної поліції України

You may also like...