Повідомлено про підозру російському покидьку, який наказав стріляти по автівках з мирними жителями (фото)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру командиру однієї з батальйонно-тактичних груп за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, російський командир спільно з іншими військовослужбовцями прибув до Бєлгородської області РФ, де отримав інформацію про підготовку повномасштабного військового вторгнення до України.

Возможно, это изображение 1 человек и текст

Після вторгнення на територію України окупанти прибули до кільцевої дороги м. Харкова. Цивільним особам, які їхали на автівках цією дорогою, військові ЗС РФ наказали розвернутися та залишити вказане місце. Люди почали висловлювати своє невдоволення та просили надати їм можливість проїхати цією дорогою для виїзду у безпечну місцевість. Проте російський командир надав наказ обстрілювати машини цивільних.

Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира. Вони почали стріляти по своїх та цим жінках. Внаслідок цього один військовий рф та мати загинули, а доньці вдалось врятувати своє життя. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомогав їй. Він з пораненням повз по землі. Жінка посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя.

Інші чоловік з жінкою, які стояли в заторі, вирішили розвернутись та поїхати, але окупанти відкрили по їх автівці вогонь. Чоловік отримав вогнепальне поранення, проте йому вдалось поїхати.

Також встановлено, що російський командир у 2008 році брав участь у війні РФ проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдума в українському Криму.

Досудове розслідування здійснюється СВ Управління СБУ в Харківській області.

Харківська обласна прокуратура

You may also like...