Правоохоронці затримали російського агента, який навів «Іскандер» на житловий квартал у Харкові

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 41-річному чоловіку за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

6 жовтня близько 7:00 російські військові завдали удар ракетою «Іскандер» по житлових будинках у Київському районі м. Харкова. Внаслідок обстрілу було поранено 12 мирних мешканців. Удар прийшовся на центральну частину міста, пошкоджено низку житлових будинків, офісних приміщень та агенцію телебачення.

Прокуратура спільно з СБУ встановили харківʼянина, який навів ворожу ракету на місто. Чоловік збирав інформацію щодо місць розташування ЗСУ, військової техніки, а також про загальну обстановку у місті. Дані він передавав через месенджер «Telegram» керівнику незаконної бригади «Призрак» на прізвисько «Шаман», яка контролюється російською федерацією. Нагадаємо, що раніше за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури «Шаману» вже було заочно повідомлено про підозру за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України, ч. 2 ст. 438 КК України).

Правоохоронці затримали харківʼянина в порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуків у затриманого виявлено мобільні телефони та sim-картки різних мобільних операторів із доказами листування з ворогом, банківські картки, на які надходили «зарплати» від рф та понад 10 тис. доларів США.

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, тобто до 29 грудня 2023 року, без визначення розміру застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Харківська обласна прокуратура

You may also like...