Смертельна ДТП у Харкові: щодо батьків 16-річного водія Миколи Харківського відкрили справу

У Харкові можуть притягти до кримінальної відповідальності батьків 16-річного водія Infiniti Миколи Харківського, фігуранта смертельної ДТП на проспекті Гагаріна.

Про це Суспільному 18 листопада повідомив речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

Смертельна ДТП у Харкові: слідчі відкрили справу щодо батьків 16-річного Миколи Харківського

“Відкрито кримінальне провадження за статтею 287 Кримінального кодексу України за допуск до керування транспортними засобами людей, які не мають права керувати, й по статті 166 — невиконання батьками їх обов’язків, що потягло тяжкі наслідки”, — сказав Чубенко.

За його словами, підозр у справі, що стосується обох батьків, ще не висували.

Стаття 287 передбачає покарання від штрафу до п’яти років позбавлення волі. Ст. 166 — обмеження або позбавлення волі від двох до п’яти років.

На розслідуванні ролі батьків у злочині, що призвів до загибелі 58-річного водія Chevrolet, наполягає сторона потерпілих.

Діти загиблого у ДТП Ігоря Носова та їх адвокат Ігор Черняк 17 листопада зустрічалися з представниками влади та поліції.

“У мене немає сумнівів, що слідство збере необхідну базу, і Микола Харківський понесе покарання. Але… є ще його батьки. І вже стає очевидним, що основна “тактика захисту” родини Миколи буде направлена саме на те, щоб вивести батьків з-під удару. Саме тому важливо, щоб слідство працювало і далі”, — написав Черняк у Facebook 18 листопада.

16-річний Микола Харківський у момент ДТП їхав на автомобілі, зареєстрованому на його мати, яка проживає закордоном. Батько Харківського Михайло говорив, що не є заможною людиною та офіційно не працює.

Що відомо

  • Близько 20:45 26 жовтня на перехресті проспекту Гагаріна та вулиці Одеської Infiniti, що їхав проспектом, врізався у Chevrolet. Infiniti також влетів у рекламний щит та збив світлофор — уламки розлетілися проспектом в радіусі кількох десятків метрів. 58-річний водій Chevrolet загинув на місці.
  • Слідчі попередньо встановили, що Infiniti рухався зі швидкістю понад 100 км/год на червоний сигнал світлофору.
  • 16-річного водія Infiniti затримали. Суд взяв його під варту. За даними слідства, у лікарні після затримання він поводився зухвало і з туалету зателефонував до поліції, повідомивши про викрадення авто. Слідство встановило, що Харківський був тверезим. За злочин, внаслідок якого загинула одна людина і ще кілька травмувалися, водію загрожує до восьми років тюрми.
  • Підозрюваний водій по-різному коментував обставини ДТП журналістам: в одному випадку він не відповідав на питання, чи був за кермом, в іншому сказав, що відмовили гальма. Захисниця водія говорила, що він пам’ятає тільки удар під час ДТП, та просила звільнити його під домашній арешт.
  • Донька загиблого Ігоря Носова Анастасія записала звернення, в якому просила свідків ДТП відгукнутися та допомоги адвокатів. Представляти її інтереси погодилося одразу кілька адвокатів, а група харківських бізнесменів (Юрій Сапронов, Олександр Давтян та інші) виказала потерпілій родині свою підтримку.
  • 2 листопада представник потерпілої родини Ігор Черняк повідомив, що підозрюваний у смертельній ДТП у Харкові відмовився здавати кров добровільно. Слідчі звернулися до суду та отримали рішення про примусовий відбір зразків.
  • 9 листопада у Харківського не змогли взяти кров через його відмову — попри рішення суду про примусовий відбір зразків.
  • 9 листопада Дзержинський райсуд Харкова оштрафував 16-річного Миколу Харківського на 3400 гривень за перевищення швидкості та водіння без прав після порушення правил дорожнього руху 18 вересня, ще до смертельної аварії на проспекті Гагаріна.

You may also like...