Судитимуть учасників ОЗГ, які привласнили понад ₴11 млн. під час будівництва казарм

Серед обвинувачених – директори двох комерційних структур та посадові особи одного з теруправлінь Міноборони. Деякі з них отримали підозри в інших провадженнях щодо привласнення коштів під час будівництва казарм в Донецькій області.

Схему привласнення коштів та осіб, причетних до її організації, викрили оперативники управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області Національної поліції спільно з колегами-правоохоронцями.

За даними слідства, з серпня 2018 року по квітень 2019 року двоє підприємців за договором підряду здійснювали будівництво казарм поліпшеного планування у військовому містечку в смт Чорноморське. З метою привласнення коштів останні розробили злочинну схему: до офіційних документів зловмисники вносили недостовірні відомості щодо обсягів та вартості виконаних робіт під час будівництва. На підставі затверджених та підписаних посадовими особами одного з теруправлінь оборонного відомства на рахунки комерційних структур були перераховані бюджетні кошти за роботи, які фактично не були виконані. У результаті завдано збитків на суму понад 11 млн грн.

На підставі отриманих в ході слідчо-оперативних заходів доказів організатору оборудки – засновникові приватного підприємства – та чотирьом виконавцям – посадовим особам одного з теруправлінь Міністерства оборони України – та директорові товариства було повідомлено про підозру.

На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні, яке здійснювали слідчі теруправління ДБР, розташованого у місті Миколаїв, під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури, завершено, обвинувальний акт скеровано до суду.

Зловмисникам інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Треба зазначити, що це не перший випадок привласнення учасниками організованої злочинної групи коштів під час будівництва казарм. Деяким з них у грудні 2020 та в лютому 2021 було повідомлено про підозри у привласненні понад 14,4 млн грн під час будівництва казарм у містах Бахмут та Маріуполь. Окрім того, у січні минулого року, про підозру було повідомлено й екскерівникові одного з теруправлінь Міністерства оборони. Недбале ставлення військовопосадовця до служби призвели до розтрати коштів, виділених на будівництво.

За скоєне учасникам ОЗГ може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

You may also like...