Судитимуть двох колаборантів, які стали «правоохоронцями» при окупантах

Куп’янською окружною прокуратурою Харківської області затверджено та направлено до суду обвинувальні акти стосовно 23-річної жінки та 49-річного чоловіка за фактами колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, мешканка с. Шипувате Великобурлуцької селищної ради під час окупації Куп’янщини збройними силами рф добровільно пішла на співпрацю з ворогом. Погодившись на пропозицію окупантів, жінка стала «и. о. следователя следственного отдела Управления внутренних дел ВГА Харьковской области».

Колаборантка виїжджала на місця подій та проводила попереднє слідство у кримінальних справах, що перебували у провадженні окупаційного правоохоронного органу.

Другий обвинувачений — мешканець Куп’янська. Він, вступивши у змову з російськими загарбниками, погодився обійняти посаду «и. о. помощника начальника дежурной части — оперативного дежурного Управления внутренних дел ВГА Харьковской области».

До обов’язків колаборанта входили патрулювання та несення служби на блокпостах, облаштованих зс рф, прийняття і оформлення звернень, а також затримання і конвоювання незаконно затриманих громадян до окупаційного правоохоронного органу.

Свої обов’язки колаборанти виконували до деокупації району у вересні 2022 року.

Наразі обвинувачені уникають зустрічі з українськими правоохоронцями, переховуючись від слідства, і перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно в Червонозаводському районному суді м. Харкова.

Досудове розслідування — СУ ГУНП в Харківській області, оперативний супровід — 7-ме управління (з обслуговування Харківської області) ДСР Національної поліції України, Управління СБУ в Харківській області.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Харківська обласна прокуратура

You may also like...