“Тітушку” Крисіна судитимуть за тероризування ув’язнених у колонії

Засудженого за вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна судитимуть за тероризування засуджених Торецької виправної колонії № 2, де він відбуває покарання.

Про це повідомила Донецька облпрокуратура, пише Гордон.

Крисін (на фото) відбуває покарання за вбивство журналіста В'ячеслава Веремія

Крисін відбуває покарання за вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Скріншот: 5 канал / YouTube

У прокуратурі зазначили, що поліція завершила досудове розслідування проти чотирьох засуджених, серед яких і “кримінальний авторитет”.

Слідство встановило, що з березня 2021 року двоє “смотрящих” разом з іще одним ув’язненим за дорученням “кримінального авторитета” змушували інших засуджених виконувати накази і збирати гроші для “общака”. Тим, хто виступав проти, погрожували фізичною розправою. Двох ув’язнених у підсумку дуже побили.

Прокуратура не вказує імен підозрюваних, але, судячи з деталей справи, ідеться про Крисіна. Про те, що він організував тероризування ув’язнених, повідомляли на початку травня.

Контекст:

  • Крисін відбуває покарання за вбивство журналіста газети “Вести” Веремія, якого вбили під час Революції гідності – у ніч на 19 лютого 2014 року в центрі Києва. Журналіст повертався додому з роботи на таксі. Автомобіль зупинили тітушки, витягли пасажирів і стали бити їх битами.
  • Веремія били троє чоловіків, один із них, за даними слідчих, – Крисін. Коли кореспондент вирвався і спробував втекти, у нього вистрелили (слідство вважає, що це зробив житель Горлівки Джалал Алієв, він у розшуку). Журналіст помер у лікарні від втрати крові та травм. Стосовно Крисіна спочатку відкрили кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство), але згодом справу перекваліфікували за ст. 296 (хуліганство).
  • Умовний вирок Крисіну (чотири роки позбавлення волі з випробувальним строком два роки) у грудні 2017-го ухвалив суддя Шевченківського суду Олег Лінник. Вирок викликав обурення в суспільстві, у Києві провели акції протесту з вимогою перегляду справи.
  • 13 червня 2018 року Апеляційний суд Києва ухвалив новий вирок Крисіну у справі про вбивство Веремія – п’ять років в’язниці. Наразі Крисін відбуває строк у Торецькій виправній колонії.

 

You may also like...