У Чернівцях адвокат уник покарання за обман

Шевченківський райсуд міста Чернівці визнав адвоката винним у шахрайстві.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 18 січня.

У 2015 році у Путильському райсуді Чернівецької області адвокат захищав чоловіка від звинувачень у вбивстві з необережності (ч.1 ст.119 ККУ). Він сказав матері свого клієнта, що для не засудження її сина до реального позбавлення волі необхідно, щоб прокурор орієнтував суд на звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Адвокат начебто наголосив, що для вирішення питання треба передати через нього хабарі. А саме заступнику прокурора Чернівецької області 1500 доларів та судді Путильського районного суду Чернівецької області 500 доларів. Адвокат дав жінці зрозуміти, що інакше син буде засуджений до реального ув’язнення.

Сталося так, що прокурор справді попросив умовне покарання і суд його призначив. Однак не через хабар, а тому що обвинувачений примирився з потерпілим.

Маючи попередню згоду на передачу коштів, адвокат нібито вирішив скористатися ситуацією і обманом привласнити гроші. Для цього він переконував маму клієнта, що таке вигідне рішення було наслідком корупції. З його слів, суддя прийняв ідеальне рішення: зменшив на двісті тисяч позовні вимоги потерпілої сторони та виключив мотив помсти в діях обвинуваченого.

Адвокат розповідав, що суддя перед постановленням вироку буцімто надіслав йому «смс», в якому повідомив, що обвинувачений припустився помилки під час судового засідання, але незважаючи на це рішення буде в йогр інтересах.

Мати клієнта цього адвоката звернулась до заступника прокурора області, для якого адвокат також намагався отримати гроші. Посадовець прокуратури подібні домовленості заперечив і щодо адвоката завели кримінальну справу.

Адвокат стверджував, що гроші, вилучені у нього працівниками правоохоронних органів, отримав для відшкодування потерпілим. Кримінальну справу проти себе він назвав помстою прравоохороронців. Але суд поставився критично до таких пояснень і вважає що вони спростовуються показаннями потерпілої і свідків.

Чоловіка судили за замах на шахрйство і підбурювання до передачі неправомірної вигоди.

Суд визнав адвоката винним тільки в спробі обману клієнтки і виправдав від підбурення до дачі хабарів.

У матеріалах справи і в реєстрі матеріалів досудового розслідування немає інформації про рішення про призначення групи слідчих. Виходить, що докази для доведення підбурювання збирав слідчий діяв без повноважень і вони є недопустимими.

Разом із тим, суд не переконався, що підбурюванння взагалі було.

Потерпіла сказала, що після візиту в прокуратуру їй стало відомо, що обвинувачений має намір привласнити її кошти, а не передати прокурору. На думку суду, такі пояснення спростовують версію про те, що обвинувачений викликав бажання у потерпілої вчинити злочин – передати хабар.

Досліджені в судовому засіданні докази начебто не свідчать про вчинення адсокатом будь-яких дій, що підпадали б під ознаки підбурювання, зокрема: умовляння, підкуп, погрози, примус або іншим чином схилення потерпілої до надання неправомірної вигоди.

У підсумку за шахрайство адвокату присудили 850 гривень, але одразу ж звільнили від цього покарання за строками давності. У даному випадку адвоката можна було притягти до відповідальності за кримінальний проступок тільки проягом 2 років.

Право на заняття адвокатською діяльністю цього чоловіка припинено з 2016 року.

У 2016 році адвокат був виправданий повністю. Суд вважав більшість доказів недопустимими і навіть вбачав провокацію у діях заявниці. Вирок першої інстанції двічі переглядався апеляційним судом, але постановлені апеляційною інстанцією судові рішення були скасовані. За третім разом, у 2020 році, апеляція скасувала виправдувальний вирок призначила новий розгляд у першій інстанції.

You may also like...