У Києві правоохоронці викрили шахраїв-екстрасенсів

Зловмисники облаштували два кол-центри, оголошення про їх послуги клієнти знаходили на спеціальних сайтах і телефонували на вказані номери. Дзвінки переадресовувалися на багатоканальні телефони, де з абонентами спілкувалися оператори, які називалися екстрасенсами чи їх помічниками. За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

У ході реалізації оперативної інформації детективи столичного главку поліції спільно із працівниками департаменту захисту економіки викрили групу осіб, яка протягом року з використанням електронно-обчислювальної техніки створила у мережі Інтернет спеціальні сайти. На цих платформах зловмисники рекламували послуги екстрасенсів, які брали участь у телепрограмах сусідньої держави.

За інформацією заступника начальника слідчого управління ГУНП у м. Києві Едуарда Соловйова, під час перевірки поліцейські встановили, що насправді з клієнтами спілкувалися оператори кол-центрів, які видавали себе за екстрасенсів або їх помічників:

«У телефонній розмові псевдоцілителі надавали абонентам консультації та навіть проводили діагностику і ритуали, які мали допомогти клієнтам у вирішенні питань і проблем. Гроші за послуги перераховували на віртуальні гаманці або банківські рахунки».

У ході санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп’ютери, сервери та документацію. Речові докази долучили до кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...