Чим загрожує неконтрольована вологість повітря, та як з цим боротися

Неконтрольована вологість породжує всілякі неприємні проблеми, в тому числі утворення конденсату, корозію, утворення цвілі, грибків і бактерій, механічні, електричні та електронні збої, комкування порошкових матеріалів і системні блокування.

Сьогодні найбільш популярне адсорбційне осушення – цей метод заснований на виведенні вологи з повітря за рахунок поглинання її гігроскопічним матеріалом. Величезним плюсом адсорбційного осушувача повітря є те що, він може обробляти повітря температура якого може бути нижче 0 градусів за Цельсієм (від -18 до +20).

 

Промисловий адсорбційний осушувач повітря.

Промисловий адсорбційний осушувач повітря. Фото: myhumi.com.ua

Кліматичні параметри грають важливу роль при зберіганні продукції на складах, –  зазначають експерти компанії Mycond. Тільки деякі типи матеріалів можуть протистояти вологості. Однак більшість з них будуть зруйновані в довгостроковій перспективі. Проблеми що виникають при підвищеній вологості повітря це – корозія металів, набухання сипучих матеріалів, гниття деревини і тканини, картонні коробки деформуються від вогкості. Це тільки деякі з проблем, які можуть виникнути. Для більшості матеріалів максимальний рівень вологості повітря не повинен перевищувати 50-55%, для гігроскопічних матеріалів – ще менше. Взимку необхідний рівень вологості може бути досягнутий за допомогою загальної системи вентиляції і попередньо нагрітого свіжого повітря. Влітку, коли температура піднімається до 25-35 градусів за Цельсієм, а рівень вологості до 90%, повітря стає джерелом вологи і погіршує умови зберігання продуктів і матеріалів.

Єдиний правильний спосіб підтримки рівня вологості повітря на складах – використання адсорбційних осушувачів, радять спеціалісти компанії. Використання осушувачів замість вентиляції допомагає заощадити гроші і енергію на зимовий період. Сучасні осушувачі допоможуть знизити споживання енергії на 50-70%, оскільки немає необхідності в постійному нагріванні повітря.

Як працюють адсорбційні осушувачі?

Як працюють адсорбційні осушувачі?

Принцип роботи адсорбційного осушувача. Фото: myhumi.com.ua

Вентилятор всмоктує вологе повітря, який проходить через ротор, сильно заповнений адсорбентом (силікагелем, оксидом алюмінію, тощо). Конструкція ротора забезпечує два паралельних повітряних потоки та максимальний контакт з адсорбентом. Потік вологого повітря проходить через суху частину ротора, яка, таким чином, поглинає вологу і повертає висушене повітря назад в приміщення.

Регенеруючий потік повітря призначений для видалення адсорбованої вологи з ротора, повітря яке  відбирається з зовні приміщення, потім перед проходженням через ротор воно нагрівається. Проходячи через невелику частину ротора, система поглинає вологу і виводить її назовні. Під час роботи осушувача ротор обертається безперервно, що забезпечує безперервний автоматизований процес.

Навіщо використовувати осушувач?

Зокрема, в промисловому і комерційному секторах, в плавальних басейнах і складських приміщеннях, в підвалах і льохах приватних будинків, користувачі часто стикаються з нагальною потребою контролювати вологість повітря.

  1. Забезпечення якості продукції.
    Можливість точного налаштування вологості повітря протягом усього виробничого процесу часто є важливим фактором, що забезпечує постійну високу якість продукції. Використання осушувачів повітря допомагає забезпечити безпеку і стабільність цих процесів.
  2. Обслуговування та профілактика.
    Осушувачі повітря можуть захистити трубопроводи, установки, робочі матеріали та технічні пристрої від пошкодження вологою. Це допомагає гарантувати, що обладнання завжди готове до використання, і знижує необхідність дорогого ремонту. Тому ризик простою виробництва набагато нижче.
  3. Захист цінностей в сховищах і архівах.
    У зоні зберігання та архівів осушувачі повітря захищають цінні предмети від дорогих наслідків всіх пошкоджень, викликаних вологістю, а в крайніх випадках – від їх руйнування.
  4. Збереження поламаних машин.
    Машини та обладнання, які періодично виводяться з експлуатації, можуть бути захищені від корозійного пошкодження за допомогою осушувачів повітря. Це підтримує їх в піковому стані, щоб забезпечити можливість більш швидкого введення їх в експлуатацію, коли прийде час.
  5. Захист будівельних конструкцій.
    Осушувачі повітря можуть використовуватися для запобігання / мінімізації дифузії водяної пари через будівельні конструкції й, таким чином, захищають їх від зносу протягом тривалого часу. Це, у свою чергу, знижує ризик необхідності дорогого ремонту будівлі.
  6. Безпека і гігієна праці.
    Конденсація вологи в приміщеннях може призвести до підвищеного ризику нещасних випадків і стимулювати зростання бактерій. Осушувачі повітря допомагають підтримувати безпечну і гігієнічну середу.

You may also like...