Захисні костюми для медиків, які новий МОЗ вдвічі дорожче купив через невідому фірму в Китаї, так і не привезли

Нещодавній скандал, коли нове Міністерство охорони здоров’я купило костюми для медиків на 40% дорожче, ніж їх хотіло купити державне підприємство в українського виробника, продовжується, як і очікували експерти. Костюми для лікарів купили вдвічі дорожче, невідомої якості, але й їх не привезли в оголошені строки.

Про це пише Олександра Устінова, народний депутат від партії “Голос”, у виданні  УП.Життя.

Тоді купили їх це зробили без тендеру, без ніякої конкуренції, адже зараз в рамках боротьби з короновірусом можна купувати, що хочеш та по скільки захочеш.  Треба ж терміново, адже люди помирають. Принаймні нам всім так пояснювали, коли чиновники ці нові правила впроваджували.

Потім міністерство з усіх екранів телевізорів виправдовувалося, мовляв, те що хотіли купити не має одного з відповідних стандартів та й взагалі то костюми для малярів.

Щоправда і це виявилося брехнею, адже костюми з Китаю, які МОЗ купив по 488 грн, волонтери, з усіма вже потрібними стандартами купили по 215.

Різниця більш ніж вдвічі. Але, окрім відкатів та переплат, сталося ще гірше – костюми для МОЗу з Китаю, які мали прийти 1 травня, так і не поставили.  Компанія, яка ще 2 місяці тому навіть пачку аспірину не продала державі, написала в МОЗ, що в них проблеми з поставками.  Проблеми з поставками саме тих 70 тисяч костюмів, які всі медики чекають ще з середини квітня.

 Компанія, яка мала закупити костюми для МОЗ, написала, що в них проблеми з поставками

Компанія стверджує, що в них форс-мажор.  Мабуть власники компанії, яка без тендерів виграє підряди на десятки мільйонів гривень забули, що форс-мажор не лише в Україні, але й у світі триває вже майже півроку.  Вони пишуть, що затримують поставку костюмів, бо мовляв, з 25 квітня Китай запровадив “посилений контроль” за експортом продукції, що призначена для профілактики епідемії.

З 25 квітня, підприємства, що експортують медичний захисний одяг, та мають сертифікацію або реєстрацію згідно іноземних стандартів, повинні подати письмову декларацію при митному оформленні. 

Обов’язково продукція має відповідати стандартам якості та вимогам безпеки країни-імпортера (регіону), і митниця перевірятиме та випускатиме її згідно з переліком (списком) підприємств-виробників, які отримали сертифікацію або реєстрацію згідно іноземних стандартів“, – йдеться в листі МОЗу.

Ще в листі зазнають, що вся ця процедура займе додатково не більше 10 днів, але й тут брехня. На підтвердження своїх слів, компанія “Меддів”, яка мала поставити костюми, надає лист від компанії-виробника з Китаю.

 Китайська компанія затримку з поставками пояснює тим, що 1-5 травня свята

Китайська компанія виробник у своєму листі зазначає, що компанія “подала заявку”, щоб отримати реєстрацію та мати змогу експортувати продукцію.  Дивно, що компанія не знала про ці нововведення раніше, та й взагалі цікаво, чи постачала вона раніше за кордон.

Але компанія зазначає також, що зазвичай оформлення займає до 10 днів, але… може бути довше, оскільки в Китаї 1-5 травня свята!  Свята, кожен день яких коштує життя комусь з українських медиків! Тобто замість того, щоб купити костюми в Україні по 215 грн як волонтери, МОЗ замовив їх в Китаї по 488 грн, але й ті незрозуміло коли приїдуть.

В цей самий час, відповідно до офіційної статистики самого ж Міністерства охорони здоров’я, лише в квітні щодня в Україні інфікувалося 68 медиків.  Кожен 5 інфікований в Україні – медичний працівник. Більшість з них можна було б захистити, вчасно закупивши захист, який до цих пір, за 2 місяці так і не спромігся закупити МОЗ.

Рятують життя медиків, в той час як чиновники в міністерствах ділять гроші, а китайці святкують комуністичні травневі – волонтери, або місцеві адміністрації.  Це все більше починає бути схоже не просто на корупцію, а на диверсію проти країни і людей, яких держава і чиновники кинули наодинці зі страшним вірусом.

Джерело: УП.Життя

You may also like...