НАТО дозволило Україні бити по території Росії?

Використання зброї, яку постачає Захід, для ударів по цілях на території Росії вже давно є предметом суперечок серед союзників.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії заявив, що Україна має право завдавати ударів по «російських військових цілях за межами України» відповідно до міжнародного права. Відповідна заява Столтенберга пролунала в інтерв’ю «Радіо Свобода», її в коментарі Financial Times підтвердив представник НАТО.

«Кожен союзник сам вирішує, чи є якісь застереження щодо того, що він постачає, і різні союзники мають дещо різну політику щодо цього. Але загалом ми повинні пам’ятати, про що йдеться. Це – агресивна війна Росії проти України, що є кричущим порушенням міжнародного права. І згідно з міжнародним правом, Україна має право на самооборону. І воно передбачає також завдавання ударів по законних військових цілях, російських військових цілях за межами України. Це міжнародне право, і, звичайно, Україна має на це право, щоб захистити себе», – наголосив Столтенберг.

В останні місяці Україна збільшила кількість ударів по військових об’єктах на території Росії за допомогою безпілотників і ракет дальнього радіуса дії. Однак через делікатне ставлення Заходу до таких атак Київ прямо не бере на себе відповідальність за них. // Главком

You may also like...