Як відомо, 30 березня Верховна Рада підтримала президентський законопроєкт щодо виплат допомоги з державного бюджету та з місцевих бюджетів для фізичних осіб-підприємців (ФОП) та найманих працівників, робота яких зупинилася під час карантину (починаючи з лютого 2021 року).

Передбачено виплату одноразової допомоги у 2021 році:

1) за рахунок коштів державного бюджету у розмірі 8000 гривень;

2) за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі, визначеному рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Виплату можна буде отримати, зареєструвавшись через застосунок або Єдиний портал державних послуг “Дія”. Для отримання виплати людина має звернутися самостійно.

Заявки потрібно подавати протягом 30 днів із дня запровадження на території додаткових заходів карантину.

У заяві зазначається: прізвище, ім’я, по батькові; дата народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта; адреса реєстрації місця проживання заявника; номер банківського рахунка заявника для виплати допомоги – за стандартом IBAN.

Гарантовану допомогу у 8 тисяч гривень зможуть отримати наймані працівники юридичних осіб або ФОПів за наступних умов:

1) Основний КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) роботодавця належить до тих, щодо яких застосовано карантинні заходи.

2) Організація, в якій працює співробітник, до запровадження карантину нарахувала ЄСВ (єдиний соціальний внесок) за попередній квартал.

3) Середня зарплата найманого працівника не перевищує 30 тисяч гривень на місяць.

4) Найманий працівник не працює в організації за сумісництвом.

ФОПи зможуть отримати одноразову допомогу якщо:

1) Основний КВЕД відноситься до тих, стосовно яких вжито карантинних заходів.

2) Підприємець зареєстрований більше 3 місяців.

3) Сплатив ЄСВ не менш, ніж за 6 місяців в 2020 році.

4) Якщо підприємець не є одночасно найманим працівником.

  • Раніше президент України Володимир Зеленський запропонував місцевій владі надати фінансову допомогу людям та бізнесу, що постраждають від введення локдауну, та пообіцяв, що центральна влада подвоїть цю суму.
  • У грудні 2020 року Верховна Рада України ухвалила три законопроєкти про підтримку бізнесу під час карантину. Вони, зокрема, передбачали одноразову матеріальну допомогу застрахованим особам у розмірі 8000 гривень (це була виплата держави в зв’язку з втратою частини заробітної плати найманими працівниками і в зв’язку з втратою частини доходу фізичними особами-підприємцями). Крім того, передбачалася одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання для збереження робочих місць. Сума виплати складала до 8 тисяч гривень на одного працівника. Також бізнесу списали деякі податкові борги.