Росія й надалі планує викрадати українських дітей, попри ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна

Викрадення та депортація Росією дітей з України після її вторгнення в країну було настільки добре задокументованим і жахливим, що коли російські війська готувалися вийти з міста Херсон восени минулого року, лікарі тамтешньої лікарні поспішно  ховали немовлят і фальсифікували їхні записи. Про це пише The New York Times

Коли прибули російські окупанти, працівники Херсонської обласної лікарні сказали, що немовлята в надто важкому стані, щоб їх перевозити, нагадала в суботньому інтерв’ю Ольга Пілярська, завідуюча відділенням анестезіології новонароджених.

Окупанти викрадають родичів українських військових, в тому числі дітей –  ГУР - Останні та актуальні новини України та світу, новини дня онлайн -  Україна Молода

«Вони поставили апарати для вентиляції легенів біля всіх дітей», – сказала вона.

Ці зусилля врятували 14 немовлят від викрадення путлерівцями, які систематично вивозили тисячі українських дітей до Росії для переселення в прийомні сім’ї та підготовки їх до громадянства Росії.

Коли Міжнародний кримінальний суд у п’ятницю видав ордер на арешт президента Росії  Путіна за примусову депортацію дітей, це було вагомим визнанням дій, які не тільки здійснювалися на очах у громадськості, але й тривають сьогодні.

Ордер на арешт додає ім’я Путіна до сумнозвісного списку деспотів і диктаторів, звинувачених у найгірших злочинах людства. Але ця справа незвичайна тим, що звинувачення були оголошені не через роки після початку зловживань, а фактично в реальному часі. Судді в Гаазі заявили про необхідність термінових дій, оскільки депортації продовжуються.

Адже російська влада не приховувала депортації, а виставляла дітей на Красній площі та на помпезних концертах, присвячених війні. Вони також повідомили, що плануються нові депортації. Близько місяця тому російські війська перекрили всі дороги, що ведуть з окупованих територій на решту території України, що значно ускладнило людям втечу. Тепер єдині відкриті дороги ведуть углиб окупованої території чи Росії.

«Росіяни депортують дедалі більше людей із тимчасово окупованих районів Запоріжжя та Херсонщини», – заявив у п’ятницю Центр Українського національного спротиву, державна агенція, яка спостерігає за подіями в окупованій Україні, звертаючи увагу на публічні заяви російської окупаційної влади.

Суд у Гаазі також видав ордер на арешт Марії Львової-Бєлової , уповноваженої Кремля з прав дитини, яка є публічним обличчям програми депортації. Вона з гордістю говорила про організацію масштабної системи вивезення дітей з України. Після ордера на арешт вона пообіцяла «продовжувати працювати» в цьому напрямі.

Путін під час телевізійної зустрічі з Львовою-Бєловою минулого місяця схвально відзначив цю роботу. «Також зростає кількість звернень наших громадян щодо усиновлення дітей з Донецької та Луганської республік, з Херсонської та Запорізької областей», – сказав він.

Масштаби депортацій в Україні за останній рік – це те, чого в Європі не бачили поколіннями.

You may also like...