Як ЗСУ вперше у воєнній історії збили важкий бомбардувальник-ракетоносій ворога (відео)

ЗСУ вперше у воєнній історії збили важкий бомбардувальник-ракетоносій ворога

Сили Оборони України сьогодні вранці збили російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3 за 300 км від свого кордону  після того, як цей літак брав участь у авіаударі, в результаті якого у місті Дніпро загинули щонайменше вісім людей, у тому числі двоє дітей.

За даними обласної влади, вранці ракети рашистів обрушилися на місто Дніпро та його околиці, пошкодивши житлові будинки, головний вокзал і поранивши щонайменше 28 мирних жителів.

Вперше для України під час вторгнення командувач ВПС Києва та військова розвідка заявили, що вони збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, який випустив ракети по Україні під час нічної атаки.

Літак, за їх словами, летів у російському повітряному просторі за 300 км від українського кордону.

Джерело в розвідці повідомило агенції Reuters, що ЗСУ використали для атаки модифіковану ракету ППО С-200, але не уточнило, звідки вона була запущена. С-200 — радянська зенітно-ракетна система великої дальності.

На кадрах відео яке виклали у соціальних мережах очевидці видно, як охоплений полумʼям військовий літак  летить до землі по спіралі.

Міністерство оборони Росії заявило, що бомбардувальник розбився на півдні Росії в Ставропольському краї, за сотні кілометрів від підконтрольної Україні території, коли він повертався на базу після виконання бойового завдання. Але було сказано, що причиною аварії стала технічна несправність.

Фото з місця падіння російського Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року в Ставропольському краї РФФото з місця падіння російського Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року в Ставропольському краї РФ

Четверо людожерів членів екіпажу бомбардувальника катапультувалися з бойового літака; двом вдалось вижити, один розбився насмерть, четвертого ще шукають.

У виданні DEFENSE EXPRESS, зазначають, що значення сьогоднішньої події можна сформулювати не просто фразою “вперше збито стратегічний бомбардувальник за весь час війни РФ проти України”, але й також – “вперше у воєнній історії збито важкий бомбардувальник-ракетоносій”. Тут варто наголосити, що ракета типу Х-22 із дальністю пуску навіть на рівні 300 кілометрів в теорії дозволяла рашистському Ту-22М3 взагалі не заходити в зону ураження ППО, та й “дістати” цей літак на такій дистанції вважалось до сьогоднішнього дня в бойових умовах взагалі неможливим.

Варто також окремо наголосити, що Росія вперше застосувала Ту-22М3 саме як ракетоносій саме у війні проти України, починаючи із травня 2022 року. До того моменту під час воєн проти Чечні (1990-ті роки), Грузії та кампанії в Сирії (2017-2019 роки), та під час облоги Маріуполя рашисти використовували Ту-22М3 як засіб доставки некерованих авіабомб та в умовах відсутності протидії від ППО сторони, яка обороняється.

Хоча у виданні згадують, що росіяни під час війни проти Грузії в 2008 році також втратили збитим один Ту-22М3. Але зазначають, що цей епізод для порівняння із подією сьогоднішнього ранку не підходить.

Тоді у серпні 2008 року росіяни застосували Ту-22М3 як класичні “бомбовози”, та діяли (як їм тоді здавалось) в умовах повної відсутності протиповітряної оборони противника. Тому на збитому бомбардувальнику бортові засоби РЕБ були взагалі несправні, а спроба рашистів відбомбитись некерованими авіабомбами по одному із грузинських об’єктів завершилась раптовим контактом із ЗРК типу “Оса” чи “Бук” та доволі принизливою втратою.

Після цього росіянам здавалось, що вони зробили усі висновки, щоб така ганьба більше не повторилась. Але сьогоднішній ранок показав, що ворог добряче помилився.

You may also like...