За передачу розвідувальної інформації стосовно Збройних Сил України жінку на Луганщині засуджено до 5 років позбавлення волі

Вироком Новоайдарського районного суду Луганської області мешканку смт Трьохізбенка Новоайдарського району Луганської області визнано винною у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 КК України (сприяння діяльності терористичної організації), ч. 2 ст. 110 КК України (умисні дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, направлені на зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України).

У судовому засіданні прокурором доведено, що з лютого по березень 2017 року 63-річна жінка, перебуваючи на підконтрольній українській владі території Луганської області, передавала розвідувальні дані військового характеру своєму синові – бойовику «13-го батальйону територіальної оборони 2-ї бригади 2-го армійського корпусу» «Народної міліції «ЛНР» окупаційної адміністрації Російської Федерації.

Image result for «Народної міліції «ЛНР»

Засуджена передавала відомості про дислокацію та рух військової техніки Збройних Сил України у прифронтовій Трьохізбенці в завуальованій формі з метою конспірації. Слідством зафіксовано 16 таких телефонних розмов.

Для прикладу, відповідно до висновків судової лінгвістичної експертизи писемного мовлення бойовиків «ЛНР» жінка називала «філателістами», кількість військової техніки – «кущами смородини», гусеничний БТР – «гусеницею», колісну військову техніку – «клубнями», а також використовувала інші завуальовані назви для найменування різновидів військової техніки, їх місця розташування та  пересування.

Фрагмент телефонної розмови мовою оригіналу:

Син-бойовик:Меня филателисты задолбали. Спрашивают, а смородина на клубнях, на круглых или нет?

Засуджена: – Нет, куст большой.

Син-бойовик: – Я понял. Куст это… ставится на клубнях на круглых или гусеницы жрут клубни?

Засуджена: – Гусеницы жрут.

Син-бойовик: – Ясно.

Засуджена: – Внутри они ж ходят и она пропадает.

Син-бойовик: – Я так и понял. Они ж говорят, спроси. А я ж не садовод, откуда я знаю. Ну, спроси, говорят – на клубнях или клубней нет, гусеницы пожрали…

У подальшому поплічник терористів передавав отриману від матері у телефонній розмові інформацію  ватажкам військового підрозділу «Народної міліції» терористичної організації «ЛНР».

Передача вищевказаних відомостей засудженою сприяла представникам «Луганської народної республіки» у здійсненні збройного опору силам Антитерористичної операції, завдала шкоду державі та могла призвести до тяжких наслідків.

Таким чином, жінка підтримувала режим окупації частини Луганської області та функціонування псевдодержавного утворення «ЛНР», а також  свідомо активно сприяла її діяльності.

У судовому засіданні засуджена свою вину у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала частково. Вона зауважила, що про участь сина у військових формуваннях так званої «ЛНР» їй нічого не відомо, проте це доведено матеріалами кримінального провадження.

Сторона обвинувачення надала суду вагомі докази вчинення злочинів громадянкою України. Дослідивши їх, суд призначив жінці покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Стосовно її сина здійснюється досудове розслідування за ч. 1 ст. 258-3 КК України, тобто сприяння діяльності терористичної організації «ЛНР». На даний час його оголошено в розшук.

Прес-служба прокуратури Луганської області

You may also like...