Байден: Рух Трампа є загрозою демократії у США

За його словами, екстремістські погрози прихильників екс-президента можуть змінити інститути американської демократії.

Президент Штатів Джо Байден жорстко прокоментував випади свого конкурента Дональда Трампа. Він заявив, що рух політика загрожує демократії США.

Байден публично назвал Трампа и его последователей угрозой демократии

Фото: президент США Джо Байден (GettyImages)

“Зараз в Америці відбувається щось небезпечне. Існує екстремістський рух, який не поділяє основні переконання нашої демократії: рух MAGA (Make America Great Again – гасло кампанії Трампа на минулих виборах – ред.). Немає сумнівів, що сьогоднішня Республіканська партія керується і залякується республіканськими екстремістами MAGA. Їхній екстремістський порядок денний, якщо він буде реалізований, докорінно змінить інститути американської демократії, якими ми їх знаємо”, – сказав Байден, цитує CNN.

Американський лідер нагадав про те, що Трамп відкрито говорив, що Конституція дає йому право робити все, що він захоче на посаді президента.

“Я ніколи не чув, щоб президенти говорили це жартома”, – додав він.

Також Байден натякнув на нещодавню пропозицію Трампа стратити генерала Марка Міллі, голову Об’єднаного комітету начальників штабів, і сказав, що мовчання республіканців щодо цього коментаря було “оглушливим”.

“Ми всі повинні пам’ятати: демократії не обов’язково гинуть під дулом гвинтівки. Вони можуть загинути, коли люди мовчать, коли вони не можуть піднятися. Я вірю у вільні та чесні вибори і мирну передачу влади. Я вірю, що в Америці немає місця – жодного, жодного, жодного – політичному насильству”, – додав він.

Скандальні заяви Трампа

Нагадаємо, що у 2024 році в США відбудуться президентські вибори. Хоча Трампу інкримінують кілька звинувачень, а нещодавно суд визнав його винним у шахрайстві, він не перестає кидатися гучними заявами як про самі США, так і про Європу, і про війну в Україні.

Наприклад, нещодавно Трамп заявив, що глава Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі нібито винен у “зраді” і “заслуговує на страту”. За словами екс-президента США, Міллі нібито проводив переговори з Китаєм за його спиною.

Крім того, він розкритикував американські ВПС і літаки F-35, які випускає компанія Lockheed Martin, назвавши ці винищувачі “дефектними“.

Для України Трамп запам’ятався гучними обіцянками “закінчити війну за 24 години”, закликами “віддати” Росії Крим в обмін на мир і словами про те, що якби він був президентом США, РФ нібито не зважилася б на повномасштабне вторгнення в Україну. // УНІАН

You may also like...