ПАРЄ схвалила вилучення заморожених російських активів на користь України

ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію  із закликом передати заморожені російські активи на відновлення України. За проголосували всі 134 делегати, які були присутні на засіданні.

Документ пропонує створити міжнародний трастовий фонд, куди переведуть вилучені в Росії кошти, щоб потім використати їх для допомоги Україні. За задумом, розподіл авуарів проходитиме в рамках міжнародного компенсаційного механізму, який має бути розроблений під егідою Ради Європи. 

У проекті резолюції йшлося про те, що Росія як країна-агресор зобов’язана надати «повну компенсацію» за шкоду, завдану її протиправними діями, які призвели до загибелі людей та руйнування інфраструктури в Україні.

ПАРЄ закликає до створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною, а також фізичними та юридичними особами, які постраждали від війни.

Поки що в ЄС підтвердили готовність  використати лише прибуток від заморожених активів Росії для допомоги Києву. Йдеться про суму 3–4 млрд євро на рік. Прибуток генерують придбані Банком Росії облігації на 190 млрд. євро, що знаходяться в депозитарії Euroclear.

Проте США та Великобританія підштовхують ЄС до конфіскації всіх коштів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи. 

Замість того, щоб передавати [Україні] щорічні доходи від резервів, концептуально можливо передати доходи за 10 або 30 років. Їхня поточна вартість оцінюється у дуже велику суму», — пояснив  заступник радника з національної безпеки Білого дому Даліп Сінгх. За його словами, це можна зробити,  випустивши облігації або видавши кредит, забезпечений майбутніми доходами від резервів.

You may also like...