«Крымэнерго»: растраты и расправы

В то время, как Президент Украины находит все больше понимания проблем своих недавних политических и духовных оппонентов, сторонники Виктора Андреевича впадают в бессильную ярость. Еще бы: вчерашние коррупционеры и расхитители «в чинах», избежав ответственности, снова «заказывают музыку». Более того: «хозяева жизни» уже организуют травлю и физическое устранение «пересічних українців», которым со сцены Майдана были обещаны верховенство Закона и лучшая жизнь. Письмо крымского активиста «Нашей Украины» Петра Смолянинова адресовано Виктору Ющенко. Но копия послания направлена в «УК» – автор, похоже, не верит, что на Банковой его услышат.Президенту України Ющенку В.А.

Відкритий лист

Шановний Вікторе Андрійовичу!

В 2003 році до керівництва «Крименерго» прийшли люди, які мали завдання підготувати «Крименерго» до приватизації . ВР України призупинила приватизацію обленерго, і з того часу почалося інтенсивне розкрадання коштів.

До ремонтних робіт залучаються фірми, які лобіюються керівництвом «Крименерго» (Грубою Г.І., Філатовим Я.О., Драним Р.В. та іншими). Навіть на такі роботи, які можна робити своїми підрозділами, та й ще по завищенним цінам в 2 – 6 разів.

Величезні кошти витрачаються не за призначенням:

у жовтні 2004 р. на 13 млн. грн. куплено 295 лічильних систем по 37 тис. грн. кожна, в той же час не закуплено жодноі опори;

матеріали закуповуються за завищеними цінами, можна лише здогадуватися, що у «своїх» фірм (фарба купується у Дніпропетровську за 21 грн/кг, у Сімферополі ж така сама – за 6,3 грн/кг);

була куплена морська яхта («плавсредство для осмотра опор воздушных линий на затопленной территории»);

закуповуються дорогі авто, технічне обслуговування їх виконується в Києві, хоча можно це робити і в Сімферополі;

закуплені та свідомо невикористані матеріали потім реалізуються як неліквіди;

в 2004 році було придбано 2 елегазових вимикача 110 кВ та 4 елегазових вимикача 35 кВ фірми «ALSTON». Вартість перших – 300 тис. грн., других – 150 тис. грн.; тендер не проводився (формально був проведений зворотнім числом, коли обладнання було вже куплено), фактична варт сть цього обладнання на 30% нижче. Встановлювала ці вимикач львівська фірма «Піраміда» – протеже 1-го заступника генерального директора Філатова Я.О.;

в 2004 р. було перенесено трасу повітряної лінії 110 кВ «Ялта-Гурзуф» та «Гурзуф-Масандра». В трьох прольотах (700 метрів) ці лінії смонтували на одних опорах – це значно зменшило надійність електропостачання Великої Ялти. Все це було зроблено для звільнення землі під дачі в районі селища Гурзуф. Фінансування проводилося за рахунок ВАТ «Крименерго». Вартість – близько 1 млн. грн.;

капітальний ремонт трансформаторів 110 кВ в 2004 р. виконувалось фірмою «Піраміда». Було відремонтовано 12 трансформаторів. Вартість ремонту одного трансформатора склада 120 – 170 тис. грн.; завищена в 1,5-2 рази;

керівництвом ОАО «Крименерго» приватизовано двоповерховий будинок на підстанції «Малореченська» (що на морі біля Алушти) з трьома трьокімнатними квартирами та двома однокімнатними. Приватизовано після євроремонту за кошти «Крименерго». Інші багаточисельні пансіонати «Крименерго» продані невідомо кому, або передані в аренду «своїм»;

на переобладнання лінії 110 кВ «Холодильник-Кристал» в 2004 р. було використано майже 1 млн. грн. Спочатку планувалося 400 тис. грн., але кошторис було завищено за вказівкою п. Філатова.

В середин лютого 2004 р., коли були найнижчі температури (-12, -17 С), керівництвом «Крименерго» була дана вказівка на відключення найбільших боржників (водоканалу, котелень та ін.). За моєю думкою, це була просто провокація, яка була задумана для дискредитації Президента та Уряду. Тодішній прем’єр-міністр Криму Куніцин виступив в ролі «захисника» народу, борця з «бандитським» «Крименерго». Щодо останнього, то я цілком погоджуюсь.

Використовуючи ситуацію, керівництво «Крименерго» звільнило переважну більшість керівник в наших підрозділах («Крименергоремналадки», «Крименергобуду», в 24-х із 27-ми Районів електричних мереж). Деяких за те, що не виконували наказ про відключення, а більшість – за те, що не виконували оборудки керівництва з коштами та «замовними» роботами. Замість них поставлені «свої» люди, які не знають, що таке електроенергетика, але беззастережно виконують всі незаконні вимоги своїх «паханів». Невідомо з яких причин приймаються на посади по три-чотири заступники начальника РЕМ (1-ий заступник, заступник по фізичним особам, заступник по юридичним особам, заступник з енергонагляду, радники (?!) начальників РЕМ). Крім того, що збереглися посади головного інженера та начальника енергонагляду. Всі «свої» призначаються за контрактом з окладами 5-12 тисяч гривень на місяць.

З початком виборчої кампанії генеральним директором «Крименерго» Грубою Г.І. був створений штаб, до складу якого ввійшли всі начальники РЕМ. Керував штабом заступник генерального директора з інвестицій п. Хімченко. Двічі на тиждень начальники РЕМ змушені були звітувати за виконану роботу, навіть на селекторних нарадах давались вказівки. Напередодні голосування в 2-му турі до Києва було направлено 5 автобусів з 200 робітниками «Крименерго» для голосування по відкріпним талонам. Були оформлені посвідчення на відрядження та сплачено по 300 грн. кожному «волонтеру».

Звертаюся до Вас тому, що всі інстанції мною вже пройдені, листи написані, та справа не зрушена з місця. Я написав заяву голові Ради національної безпеки та оборони Порошенку П.О. та особисто йому передав. Відповіді – не отримав.

Заява до прем’єр-міністра України Тимошенко Ю. В. щодо фінансових зловживань в ОАО «Крименерго» була направлена до Мінпаливенерго, а звідти, як за часи Радянського Союзу, моя заява була спрямована до «Крименерго».

Заступник директора Департаменту електроенергетики Мінпаливенерго С.Я. Меженний відповів мені: в «Крименерго» створено комісію із залученням компентентних фахівців та членів Наглядової ради і Ревізійної комісії товариства, яка здійснила перевірку фактів і встановила: «не виявлено». Та все-таки не все гладко вийшло з «перевірками». Ще одне моє звернення до Ю. В. Тимошенко було переправлено на перевірку до прокуратури Криму. В листі-відповіді від 21.06.05р. за № 7/1-6680-05 прокуратури Автономно Республіки Крим повідомлено:

«Прокуратурою АР Крим розглянуто Ваше звернення щодо законності дій службових осіб відкритого акціонерного товариства «Крименерго».

Встановлено, що 26-28 жовтня 2004 року директор з інвестицій ВАТ «Крименерго» Хімченко І.С. уклав догов р на придбання у Міжгалузевої господарської компанії (далі – МГК) «Облік» (м.Дніпропетровськ) партії електролічильників у кількості 295 шт. на суму 13 186 500,00 грн. з оплатою протягом 2-х місяців. Вартість одного лічильника склала 37 250,00 грн.

У подальшому, 29.10.04р. ВАТ «Крименерго» уклало зовнішньоекономічний контракт на реалізацію вказаної партії лічильників за рубіж з оплатою по факту поставки до пункту призначення Магдебург (Німеччина). Продажна вартість одного лічильника склала 7122 доларів США, що еквівалентно 37 746,6 грн.

У процесі митного оформлення на дніпетровський митниці 19.11.04р. вантаж було затримано та вилучено працівниками податкової міліції в АР Крим.

У процесі виїмки було встановлено, що замість електролічильників у коробках знаходились тільки їх корпуси та відходи деревини. З цьго приводу Дніпропетровською регіональною митницею стосовно директора з інвестицій ВАТ «Крименерго» Хімченко І.С. порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченного ч. 2 ст. 15, ч.1 ст. 201 Кримінального кодексу України. Матеріали кримінальної справи направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності».

Ну і що? Пан Хімчеко залишив свою посаду та був обраний головою профкому «Крименерго». Дивитися було гидко, як генеральний директор «Крименерго» Груба особисто рекомендував на профсоюзній конференції обрати Хімченка головою, як порядну, принципову та чесну людину. А через місяць Хімченко цю посаду покинув, бо був призначений директором Севастопольської ТЕЦ, а потім переведений на посаду директора ДП «Кримські генеруючі системи».

А в «Крименерго» продовжують керувати ті, хто роками розкрадав кошти. Більш того, Груба Г.І. став членом Народного Союзу «Наша Україна». «Бандити сидитимуть в тюрмах!»? Поки вони, пане Президенте, всі на волі; більш того, продовжують керувати…

Що, пан міністр Мінпаливенерго Плачков не знає про дійснний стан справ в «Крименерго»? Приїздив же його заступник п.Чех розбиратися. Не розібрався? А прокуратура Криму чому не викрила злочинців? Де, нарешті, генеральний прокурор, чому п. Хімченко знов сидить в директорському кріслі, а не на нарах? Груба та Філатов, мабуть, не знали про оборудку в 13 млн. грн.?..

Що нам робити, пане Президент? Чекати, коли остаточно розвалять «Крименерго», доб’ють віру в справедливість, надію в зміни на підприємстві, в державі?

Смолянінов Петро Васильович, голова Сімферопольського осередку

ВГО «За Україну! За Ющенка!»,

Сімферополь

P.S. Цей лист був написаний ще 1 вересня 2005 р., але не відправлений. Мене зустріли біля дверей моєї квартири 12 жовтня о 17.45 год, коли я повертався з роботи до дому, невідомі з металевою арматурою. У мене перебиті руки, якими я захищав голову, але ціла голова; однією рукою я дописую Вам, пане Президенте, цього листа.

Ви, пане Президенте, дали особисте доручення розслідувати побиття єврейського юнака в Києві. То ж дайте таке ж саме особисте доручення розслідувати спланований замах на моє життя, та захистити мене, українця, свого земляка від смерті. Зупинити бандитів з «Крименерго», які тепер стали «помаранчевими».

14.10.2005 року

You may also like...