БИТ ИЛИ НЕ БИТ – ВОТ В ЧЕМ ВОПРОС!

Как известно, 25 декабря в киевском кинотеатре «Загреб» во время оглашения приговора членам УНА-УНСО, обвинявшимся в организации массовых беспорядков 9 марта 2001 года произошел инцидент. По словам присутствующих в зале сторонников УНА-УНСО и народных депутатов, сотрудники милиции избили народного депутата Украины Михаила Волынца (фракция БЮТ), в следствие чего тот вынужден был обратиться за помощью к медикам. 206 народных депутатов поддержали обращение к главе МВД, СБУ и Генпрокурору с требованием покарать виновных. Позиция «пострадавшей» стороны подавалась в СМИ достаточно активно. Мы хотим исправить дисбаланс и огласить позицию МВД, дабы читателю легче было сделать беспристрастный вывод. Мы с удовольствием предоставим возможность Михаилу Волынцу доказать, что он законопослушный гражданин, умеющий держать равновесие в экстремальной ситуации судебного заседания. Вот что писал по этому поводу интернет-сайт

«Форум»
:

ТИМОШЕНКО: ВОЛЫНЕЦ ПРООПЕРИРОВАН ИЗ-ЗА НАНЕСЕНИЯ ЕМУ ТЕЛЕСНЫХ ПОВРЕЖДЕНИЙ

Лидер одноименного блока Юлия Тимошенко заявляет, что депутат Верховной Рады Михаил Волынец будет в пятницу прооперирован из-за нанесенных ему телесных повреждений, передают Українські Новини.

Об этом Тимошенко сказала, выступая в Раде.

“Сейчас Волынец находится в больнице. Сейчас, в эту минуту, его оперируют”, — сказала Тимошенко.

Она добавила, что Волынцу нанесены серьезные телесные повреждения, которые затрагивают внутренние органы.

Тимошенко также сказала, что Волынца избили переодетые сотрудники милиции.

“И эта толпа переодетой милиции набросилась на Волынца”, — сказала Тимошенко.

Как сообщало агентство, в среду вечером Волынец был избит в зале суда во время вынесения приговора по делу членов партии УНА-УНСО, которых власти обвиняют в организации массовых беспорядков в марте 2001 года.

Выступая в Раде в пятницу, первый заместитель госсекретаря Министерства внутренних дел Михаил Корниенко заявил о непричастности сотрудников милиции к избиению Волынца. По словам Корниенко, Волынец упал на стулья, из-за чего был травмирован

Голосеевский районный суд Киева в среду приговорил 18 членов партии УНА-УНСО к 2-5 годам тюрьмы.

А вот позиция милиции, изложенная Центром общественных связей МВД 29 декабря 2002 года.

ПРОВОКАЦІЯ – НЕ НАЙКРАЩИЙ ЗАСІБ ПОЛІТИЧНОЇ САМОРЕКЛАМИ…

25 грудня 2002 року у кінотеатрі “Загреб” Голосіївський районний суд розглядав кримінальну справу, порушену за фактом масових заворушень, які відбулися у Києві 9 березня 2001 року.

Під час виголошення вироку суду за статтею 71 Кримінального кодексу України, один з обвинувачених – Олег Бойко, позбавлений волі на 3 роки і 6 місяців, почав викрикувати погрози на адресу суду за винесений йому вирок та підпалив газету. Коли працівники підрозділу конвойної служби зайшли за бар»єр до обвинувачених, аби припинити їх хуліганські дії, народні депутати України М.Волинець, М.Павловський, С.Хмара, А.Шкіль, О.Турчинов, адвокати та громадські захисники піднялися з місць і намагалися, відтіснивши конвой, підійти до огорожі.

Водночас один із присутніх у залі студентів Національного педагогічного університету імені Драгоманова схопив стілець і кинув його у напрямку членів суду. За це працівники міліції вивели його із залу.

При спробі перешкодити міліціонерам виконувати свої обов»язки, народний депутат України М.Волинець, зачепившись за стільці, упав на підлогу і отримав легкі тілесні ушкодження. Пізніше, обстежившись у київській міській клінічній лікарні № 17, депутат самостійно залишив медичний заклад.

Після наведення порядку у залі судове засідання завершилось у встановленому порядку. Зібрані з приводу цього інциденту матеріали було передано до прокуратури з метою прийняття рішення, згідно з вимогами чинного законодавства.

Наступного дня на сесії Верховної Ради група народних депутатів повідомила, що під час судового засідання у кінотеатрі “Загреб” працівники міліції завдали тілесних ушкоджень народному депутату України М.Волинцю.

З приводу виниклого інциденту Головним управлінням МВС України у Києві було проведено службове розслідування обставин отримання тілесних ушкоджень депутатом М.Волинцем. Перевіркою встановлено, що коли працівники міліції намагалися вивести із залу студента педуніверситету, “при виході, в коридорі, їх діям став перешкоджати народний депутат України М.Волинець, який намагався вивільнити затриманого, хапав міліціонерів за формений одяг та заважав їм рухатися… Проходячи вузьким коридором, за свідченням працівників міліції, М.Волинець намагався обігнати їх по стільцях, які знаходились вздовж лівої стіни. Однак один стілець проломився, внаслідок чого М. Волинець втратив рівновагу та впав на підлогу. Міліціонер допоміг йому піднятися та повернутися до залу. При цьому Волинець заявив, що його побили працівники міліції та почав скаржитись на біль у грудній клітці.”

А ось що кажуть з цього приводу очевидці.

Заступник командира підрозділу швидкого реагування “Беркут” Головного управління МВС України в Києві підполковник міліції Дмитро Силяков:

– 25 грудня наряди полку швидкого реагування “Беркут” несли службу з охорони громадського порядку у приміщенні кінотеатру “Загреб”, де упродовж року проводилися судові засідання у справі членів організації УНА-УНСО, які брали активну участь у масових заворушеннях 9 березня 2001 року в Києві.

Обстановка в ході слухання даної справи була напруженою з перших днів, і в тому, що пік загострення припаде на день зачитання обвинувального вироку, ніхто не сумнівався. Тому особовий склад, який ніс службу в цей день, був проінструктований особисто заступником начальника Головного управління МВС України у Києві полковником міліції Віктором Ратушняком і начальником управління адміністративної служби міліції столичного главку полковником Віталієм Ошовським. Отже, вислані на охорону громадського порядку були націлені на суворе дотримання законності під час несення служби, забезпечення спокою та витримки.

Протягом цього дня обстановка в залі судового розгляду була вкрай нервозною. З боку присутніх звучали провокаційні вигуки й образи на адресу суддів і працівників міліції. Проте ситуація залишалася під контролем. Однак наприкінці зачитання обвинувачувального вироку один із засуджених підпалив газету, яку тримав у руках. Цей хуліганський вчинок був негайно припинений конвойним нарядом.

Люди, які сиділи у перших рядах, серед яких були і народні депутати, зірвалися зі своїх місць і щільним кільцем оточили лаву підсудних. У залі виникла критична ситуація, яка ще більше загострилася після того, як один із присутніх у залі – студент педагогічного інституту імені Драгоманова схопив металевий стілець і кинув його у бік суддів. Лише завдяки тому, що руку перехопив працівник міліції, метальне знаряддя ні в кого не потрапило, однак послужило сигналом до хвилювань у залі. Аби зупинити агресивні неконтрольовані дії окремих присутніх у залі, посилені наряди “Беркута” негайно ввійшли у приміщення і за моєю командою відгородили президію суду від залу, а кілька бійців “Беркута” затримали студента-правопорушника і повели його до виходу.

Здавалося б, на цьому інцидент мав вичерпатись. І тут народний депутат України Михайло Волинець, який знаходився поруч зі мною та, відповідно, нарядом “Беркута”, який виводив студента із залу, грубо втрутився в дії співробітників міліції. Він силою намагався перешкодити спробам міліції вивести затриманого із залу.

У рішучості його намірів ніхто не сумнівався, адже народний депутат хапав міліціонерів за одяг і елементи спорядження, відштовхував їх від затриманого, грубо і голосно лаявся, погрожував усіх звільнити. У цьому випадку міліцейські наряди спрацювали професійно. Вони швидко вивели затриманого із залу і посадили його у міліцейський автомобіль. Чергова провокація, що могла б привести до непередбачуваних наслідків, не вдалася.

Окремо хочу сказати, як у цей час поводився сам народний депутат. Михайло Волинець не тільки продемонстрував присутнім у залі грубе ставлення до працівників міліції і повну неповагу до їхніх професійних обов»язків, а й, намагаючись обігнати міліціонерів, що виводять хулігана з залу, сам спровокував порушення порядку, побігши прямо по стільцях. Оцінюючи ефект своєї поведінки присутніми, народний депутат озирнувся і впав на перегорнуті ним же стільці. Тепер йому, очевидно, соромно признатися у власному “хлоп»ятстві”. Аби витримати тон “героїзму”, у когось і з»явилася версія побиття. Бо куди ж гарніше і героїчніше виглядати жертвою “міліцейського свавілля” аніж бути звичайним порушником громадського порядку!

Описуючи те що відбувалося в залі, я не ставлю собі за мету очорнити народного депутата. Незалежно від результатів розгляду кримінальної справи, з повною відповідальністю хочу сказати, що народного депутата Волинця в залі суду ніхто не торкнув і пальцем. Я був поруч і все бачив. Більше того, коли той упав, я допоміг йому підвестися і провів до його місця у залі. А після його скарг про фізичний біль негайно запросив лікарів бригади швидкої допомоги, які перебували у приміщенні кінотеатру. Всі це бачили. Тому дуже дивними видаються заяви народних депутатів, зокрема, Шкіля та Хмари про побиття Волинця працівниками міліції, які, перебуваючи в цей час у залі, не могли бачити того, що відбувалося в коридорі.

Свідчить директор кінотеатру “Загреб” Євген Гончарів:

– Близько 19 години, після винесення судового вироку, я перебував у залі. Раптом у залі почалися лементи, а за огорожею із засудженими з»явився смолоскип. Один із підсудних, я не знаю хто це був, підпалив газету. Представники правоохоронних органів увійшли туди і швидко погасили вогонь. Шокований зал, вражений подією, встав, застигши в очікуванні: якщо за огорожу ввійшли міліціонери, то там повинно щось відбутися. Але за огорожею нічого не сталося. У той же час розбурхався зал – родичі і, напевно, ті, хто співчував засудженим. І молодий чоловік кинув стілець у бік суддів – я його в обличчя не побачив. На щастя, стілець нікого не зачепив.

Представники правоохоронних органів хотіли вивести порушника спокою через вхід, куди впускали усіх у зал суду. Дехто кинувся на міліцію, щоб вихопити цього хлопця. Чоловік невисокого зросту (я тоді навіть не знав, що це депутат) побіг по стільцях, і один стілець під ним провалився. Після цього (я сидів недалеко від нього) він повернувся на своє місце. Хвилин через п»ять почали говорити, що міліція побила народного депутата. До мене підійшов заступник начальника Голосіївського райвідділу міліції О.Чепурний з проханням відчинити кабінет для медичного огляду народного депутата. У кабінет увійшов той самий невисокий чоловік, якого я бачив у залі і заявив медикам, що його побили. Я не стримався і вигукнув, що це провокація. Тоді я не знав, що це і є депутат Волинець.

Коли я вже виходив з кабінету, той вигукнув мені навздогін: “Я хочу з тобою побалакати.” На що я відповів: “Мені нема про що говорити з провокаторами”.

З усією відповідальністю я можу сказати, що не бачив, аби представники правоохоронних органів його били. Не було такого!

* * *

P.S.: До речі, коли 27 грудня в залі Верховної Ради під час обговорення згаданих подій пролунало, що Михайло Волинець знаходиться в лікарні і його оперують – це була чистесенька правда. От тільки про причини лукавили, в черговий раз звинувачуючи міліцію і тиражуючи цю казку в засобах масової інформації. Напевно ж знали, що колезі роблять давно заплановану операцію в ЛОР – відділенні 14-ї міської клінічної лікарні з приводу відповідного хронічного захворювання.

Отже бажаємо народному обранцю здоров’я в новому році! Наші щирі новорічні побажання й іншим парламентарям. Без лукавства.

Центр громадських зв”язків МВС України

You may also like...