ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ ОДЕСА КУРОРТНИМ МІСТОМ?

Навіть рішення Координаційного комітету з питань боротьби з оргзлочинністю при Президенті України не злякало чиновників різного рівня і вони продовжують забудову приморської зони, а разом з цим і знищувати зелені насадження які вирощували ті хто любить Одесу – не один рік… Далі було Розпорядження Голови Одеської обласної держадміністрації, яке нині так само не має реалізації.Але, заява Одеського міського голови Руслана Боделана, зроблена на Колегії при голові обласної держадміністрації, шокувала переважну більшість одеситів. Отож новий задум влади, це – позбавлення відомого у цілому світі причорноморського міста статусу курортного. Невідомо, чи переплутав Руслан Боделан Одесу зі справді далеким від курортного – райцентром Роздільна (де пройшла комсомольська кар’єра нинішнього одеського губернатора), але факт мав місце.

Провівши опитання серед великої групи одеситів я не знайшов жодного хто піддав би сумніву курортні і ще цілющі властивості рідного міста. На користь прихильників збереження курортного статусу Одеси є наявність в місті кліматичних умов. Є фактори безумовні, а тому це не можливо спростувати, навіть при надзвичайно сильному бажанні міського керівника. Серед цих факторів – ще дотепер цілюще, хоч і вкрай забруднене, море.

„До того часу коли в місті буде море – Одеса не втратить курортний статус, навіть якщо цього дуже бажатиме Руслан Боделан. Згідно зі схемою медичного зонування Одеси і області, яка була розроблена в місті, курортна зона збігалася з зеленою смугою. Мова йде про зелену приморську територію.

Навіть підприємства, які відкриті останнім часом на території Одеси, не можуть стати причиною для скасування курортного статусу, бо кожне з них має екологічну експертизу” – говорить Голова Координаційної Ради Одеської обласної організації „Громадський Контроль” Зоя Ковальова, яка переконана:

„Боделан потрапив у пастку яку сам і створив, коли привів в Одесу підприємства з переробки нафти, газу та інші шкідливі виробництва… Це Боделану слід нагадати коли Він буде прагнути позбавити причорноморське місто курортного статусу.

Не можливо з російського Сибіру зробити Ялту, так само как ніколи не буде там курортної Одеси”.

Зоя Ковальова висловила переконання, що безпосереднє відношення до знищення санаторно-курортної бази Одеси має „саме нинішня міська влада. „Укрпрофздавниця” навіть мріяти не спроможна про такий стримкий процес знищення”.

Дом відпочинку „Маяк” був переданий у комунальну власність. На його території нині триває відбудова приватних маєтків.

На території санаторію „Дружба”, на цілющій землі, нині триває будівництво супермаркету.

Частина санаторія „Салют” так само забудована елітними будинками.

санаторій Якір

Не працює вже і колись популярний серед гостей міста і одеситів санаторій „Якір”. Зникли навіть лавки, встановлені тут вздовж алеї, на яких полюбляли сидіти і дихати цілющим повітрям, не одне покоління мешканців курортного міста. На його території руїни… Не відновлене відділення де багато років оздоровлювали лікувальними грязями. Знищені – слюсарна майстерня, літній кінотеатр та котельна санаторію „Якір”.

Санаторій „Здоров’я” (10 ст. Великого Фонтану) та „Хвиля” в Одесі знищено остаточно. На його колишніх територіях нині височіють маєтки чиновників різного рівня.

Забудова триває незважаючи на попередження фахівців про можливість зсувів у приморській курортній зоні. Зокрема, як повідомила днями інформагенція „Контекст-медія”, „Стрімке будівництво, яке нині триває у прибережній зоні Одеси, через кілька років призведе до зсувів. Таку думку висловив на прес конференції керівник регіонального управління екології і природних ресурсів Петро Чабаненко.

За словами чиновника, дерева і кущі, які зросли у пребрежній території у 70-х роках, стримують схили, саме тому такі місця не забудовувалися протягом багатьох років. Як зазначив Петро Чабаненко, небезпека зсував загрожує у першу чергу схилам на 10 – 13 станції Великого Фонтану, які зараз активно забудовуються”.

Сумною реальністю є те, що у багатьох районах, де відбудовані маєтки чиновників, подекуди неможливо пройти у напрямку моря. Прохід до пляжів перекривають зачинені величезні залізні паркани. Сьогодні так звані власники нерухомості незаконно обмежують права всіх одеситів.

Стрімка забудова триває під патронатом міських депутатів, бо деякі з них вже відбудували, а деякі будують справжні вілли. Багато будинків споруджуються без належних дозволів і контролю відповідних служб. Невідомі результати перевірок з боку податкових органів: звідки гроші на таке будівництво?

Одесити досі не знають, наскільки поповнився міський бюджет від продажу земель і на які цілі витрачені ці гроші?

У сучасній Одеси популярніше стало відстоювати не права мешканців міста, а право чиновників – працівників мерії, міліції, прокуратури, СБУ у незаконному будівництві маєтків.

Ігор Столяров для «УК»

You may also like...