Гід покупця: поради щодо вибору кольорової гами штор

кольорова гама штор для різних кімнат

Якщо комусь хочеться створити затишний інтер’єр для себе та для своєї сім’ї, то експерти радять вивчити питання, як вибрати колір штор. Бо це дуже важливий фактор. Органічні штори можуть підкреслити переваги, скрити недоліки штори, зробити потрібну атмосферу – для роботи, сну чи інших задач. Класичні правила про те, що біле збільшує простір, а темне – зменшує, є суперочевидними. Але обираючи дизайн штор через каталог товарів, треба пам’ятати, що правил та закономірностей значно більше. І хоча б про основні з таких правил варто знати, вважають фахівці компанії Алсер, які розповідають про деякі аспекти вибору.

Від чого можна відштовхуватись?

вплив кольору штор на настрій

Незважаючи на те, щоб питання дизайну штор є завжди суб’єктивним, кольорова гама штор для різних кімнат спочатку обирається за цілком конкретними та чіткими правилами, – зазначають експерти компанії. І вже потім можна рухатись більш спонтанно, імпровізуючи, враховуючи саме власні побажання. Мова про декілька важливих факторів:

  1. Параметри та габарити кімнати. Очевидно, що варто робити візуальне збільшення маленьких кімнат, та зменшення дуже просторих.
  2. Поточний рівень освітлення. Для недостатнього освітлення варто брати світлі матеріали штор. Для кімнат, у яких дуже багато природнього світла, варто робити примусове затемнення. Це додасть затишку в кімнаті.
  3. Поєднання кольору штор з інтер’єром є обов’язковим. Є свої правила в класичному стилі, є особливе для сучасних інтер’єрів і так далі. Наприклад, для сучасних напрямків є сенс купляти штори, що мають мінімалістичний дизайн.

Фахівці, які представляють салон Alser, зазвичай пропонують різні варіанти та формати штор. Тому тут можна враховувати і власні побажання чи побажання членів сім’ї. Деякі вирішують відштовхуватись від стилю в одязі. Сенс у тому, що брати штори в стилістиці базових кольорів одягу.

Основні ідеї підбору кольорів

Вплив кольору штор на настрій є очевидним та важливим. Але психологія кольору в дизайні штор не повинна стояти на першому місці, шкодячи якимось базовим принципам. Бо найкраще працювати з тим, що вже є у квартирі. Наприклад багато хто рекомендує дивитись на поточний колір стін. Ви можете робити вибір тон в тон або намагатись шукати гармонію. Цікаво, що тип матеріалу штор також грає важливу роль на сприйняття кімнати. Бо є легкі та важкі матеріали.

психологія кольору в дизайні штор

Можна спробувати працювати з меблями та їх тоном. Просто та відносно безпечно використовувати штори нейтрального тону – вони нічого не порушать. Для меблів в теплих тонах можна брати штори бежевого чи коричневого кольору. Для штор та поєднання меблів в прохолодних тонах є сенс шукати в продажі щось накшталт темно-синього.

Яскраві штори в інтер’єрі, теоретично, можуть існувати. А відштовхуватись можна від килима, хоча зараз його не дуже часто використовують вдома. В принципі, такі кроки є достатньо стандартними. Можна робити вибір кольору штор тон в тон, доповнити колір схожою тональною гамаю чи зіграти на контрасті. В цілому, нейтральні штори в інтер’єрі можуть в одному випадку виглядати гарно, а в іншому – сильно програвати яскравим відтінкам. Тому варто аналізувати контекст конкретного приміщення. Завжди працюючих правил в дизайні інтер’єру бути не може.

В цілому, можна скористатись вже зформованими правилами колірного кола. В цьому колі є відтінки контрасті, аналогічні чи додаткові. Професійні дизайнери давно користуються деякими закономірностями. Наприклад, темні штори в інтер’єрі мають гарний вигляд, якщо ви берете поряд розташовано кольори. Ще можна брати кольори, розташовані один напроти одного в колірному колі. Також гарно працює два чи три кольори, які приблизно рівномірно розташовані один від іншого.

You may also like...