Посадові особи одного з товариств Житомира «наварили» на інвалідах близько 20 млн. гривень

Однією з традиційних форм розкрадання бюджетних коштів, як не саркастично це звучить, є отримання їх під реалізацію різних, дуже часто соціальних і дісно важливих, державних програм. Як довели посадовці енського ТОВ м. Житомира, справа ця не надто важка та обтяжлива, а прибуток може стати гідним, звичайно, якщо проявити деяку кмітливість та вдосконалити уже відомі схеми ошуканства держави. І все б нічого, та постраждалими у даному випадку є не тільки розмитий образ і так дірявого бюджету, а конкретні люди, що і без того обділені долею – інваліди. 

Початок цієї історії сягає липня 2008 року, коли протезно-ортопедичним підприємством були оголошені тендерні торги на закупівлю обладнання, фінансування якої передбачалося за державні кошти у рамках програми «Впровадження інноваційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів». Заявки на участь у тендері подали два товариства з різних регіонів країни, при цьому вартість їх пропозицій відрізнялась лише 5 тисячами гривень. Схожими були і подані пакети документів, настільки подібними, ніби готувалися вони однією особою.

Втім не складно здогадатись, що заявку громадської організації «Працюючі інваліди …івщини» відхилили, а тендер виграло енськое ТОВ м. Житомира, чия пропозиція і була меншою по вартості, втім різниця у сумах, де йдеться про мільйони, у 5 тисяч гривень – це, певно, невинний жарт. І все б нічого, та от підприємство-переможець до цього часу взагалі будь-якої господарської дільності у цій галузі не вело, а займалось відповідно до реєстраційної інформації торгівлею устаткуванням та обладнанням для переробки сільгосппродукції. А фактично продавало продукти виробництва та переробки хмелю, хоча у 2008 взагалі не вело будь-якої фінансово-господарської діяльності. Зважаючи на останнє, можливо припустити, що підприємство шукало нові напрями своєї «бурхливої» роботи. Можливо, однак, як показали наступні події, їх характер має яскраві кримінальні ознаки.

Отримані у жовтні 2008 року від протезно-ортопедичного підприємства кошти у сумі понад 21 млн гривень посадовими особами енського ТОВ наступного ж дня були перераховані частинами на рахунки чотирьох підставних фірм, рахунки яких були відкритті в одному й тому ж банку. Юридичною мовою ця процедура зветься «легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом».

Вказані фірми теж частинами перерахували на рахунок ще одного підприємства суму, необхідну для закупівлі технологічного обладнання, під яке саме державною програмою і були виділені кошти. Проте, як з’ясувалось, із понад 21 млн. грн. на ці потреби пішло аж 1 млн 850 тис.грн – реальна митна вартість ввезеного обладнання (але про це трохи далі). Інші кошти, аби ускладнити відстеження їх призначення та місцезнаходження були перераховані через рахунки фіктивних підприємств та проконвертовані в готівку.

Саме ж обладнання технологічного комплексу для виготовлення ортопедичного взуття завезене в Україну із-за кордону. Його постачальником та виробником було підприємство у Німеччині, проте посадові особи енського ТОВ для приховування істинного походження та дійсної вартості фальсифікують товаросупровідні документи і вказують, що постачальником обладнання є іноземна компанія із Великобританії. До того ж, штучно завищують його собівартість, включивши проведення уже врахованих у ціні монтажних робіт та сформувавши у документах товарні позиції із числа одних і тих же складових устаткування.

Розплутали складний клубок «поховання» державних коштів працівники УБОЗ УМВС України в Житомирській області, які постійно здійснюють перевірки цільових використаннь коштів, виділених із бюджету на фінансування державних програм.

Як розповів перший заступник начальника УМВС – начальник УБОЗ УМВС Ігор Савченко, наразі розслідується кримінальна справа, порушена відносно посадових осіб енського ТОВ м. Житомира, за ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем ) та ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, які у жовтні 2008 року, зловживаючи своїм службовим становщием привласнили та легалізували бюджетні кошти в сумі понад 22 млн. гривень. Санкції статтей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на терміни від 7 до 12 років.

Втім, цілком зрозуміло, що до таких оборудок причетні й інші особи, окремі з них уже затримані, інші – встановлюються.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області
 

You may also like...