«Кнопкодав-атріум» + Топ-10 хамських парламентських закупівель-2011

Литвин хоче накрити внутрішній дворик Ради скляним дахом для «розширення зони ділового спілкування депутатів» і збудувати їм офісну дев’ятиповерхівку з паркінгом. До цих простих фактів ми додали кілька подібних, отримавши «Топ-10 хамських закупівель Верховної Ради-2011».

Володимир Литвин знову встряг у халепу, пов’язану з роздвоєністю свідомості. Як відомо, за управління руками і мовним апаратом відповідають різні ділянки мозку. Це саме трапилось з лідером Народної партії і одночасно головою парламенту.

Безпосередні підлеглі голови Верховної Ради замовили розробку двох будівельних проектів, спрямованих на покращення зони комфорту народних депутатів. Ось сухий фактаж.
 
Як повідомляється в «Віснику державних закупівель», Управління справами Верховної Ради України 13 грудня уклало дві угоди з власним Державним будівельним комбінатом на розробку проектно-кошторисної документації по двом об’єктам. За 1,14 млн грн. потрібно виготовити проект влаштування скляного перекриття внутрішнього дворика по вул.Грушевського, 5, та за 2,08 млн грн. проект прибудови до будинку парламентських комітетів по вул.Садовій, 3 (ІІ черга).
 
Державним будівельним комбінатом вже надана проектна пропозиція реконструкції основної будівлі Верховної Ради, яка передбачає «перекриття дворику прозорим заскленим меншим куполом з напівциркульним заскленням для утворення сучасного атріуму». Менший купол має урівноважити «загальний силует будинку, який після прибудови напівкруглого корпусу значно подовжився ліворуч, і купол (існуючий великий купол над сесійною залою – «НГ») змістився з центру композиції, що призвело до перевантаження правої частини фасаду».
 
Метою розробки проекту є «поліпшення умов роботи та розширення зони ділового спілкування народних депутатів». Реконструкція дасть можливість «використати дворовий простір як комфортне зі штучним кліматом місце для прийому делегацій, проведення офіційних і неофіційних зустрічей, прес-конференцій, телемостів та ін.», а також «захистити дворовий простір від атмосферних опадів» і «зменшити теплові витрати». Засклений двір додасть майже 1000 квадратних метрів до нинішньої експлуатаційної площі парламенту.
 
Друга черга реконструкції адмінбудинку по Садовій, 3 передбачає зведення нової 9-поверхової прибудови з несучим залізобетонним каркасом, зі стінами із пінобетонних блоків та системою зовнішнього утеплення. В підвальному поверсі планується влаштування паркінгу. Перша черга реконструкції йшла з 2005 року і за цей час було виконано реконструкцію другого-сьомого поверхів старого будинку, надбудовано восьмий-дев’ятий поверхи, переплановано та модернізовано інженерне обладнання підвальних приміщень.
Передбачається, що проектні роботи будуть завершені в четвертому кварталі 2012 року.
 
Отже маємо три з лишком мільйони лише на креслення. Саме будівництво буде фінансуватись окремо, і, звичайно буде коштувати в десятки, або навіть сотні разів дорожче. Бо для покращення життя, пардон, умов роботи народних депутатів нікому нічого не шкода. Поки пройде час на малювання проекту, то вже й вибори відгуркотять, і криза (дай то Боже) минеться. От тоді вже й можна буде розкошувати. Принаймні такий висновок можна зробити зі слів Володимира Литвина, які він нещодавно вимовив скоріше як лідер Народної партії, аніж спікер парламенту.
 
Тиждень тому в ході візиту до рідної Житомирщини (багато хто підозрює, що Володимир Михайлович вже окучує там мажоритарний округ) його попросили прокоментувати невдалу спробу мера Житомира купити «Toyota Highlander» за кошти місцевого бюджету.
«Придбання дорогих автомобілів місцевими чиновниками – це негативне явище, оскільки це несвоєчасно… Такі дії не пояснюються якимись аргументами. Коли влада сьогодні говорить про те, що зараз дуже складно, грошей не вистачає, щоб реалізувати всі соціальні програми, і одночасно витрачає такі гроші, то ніякі пояснення, навіть найбільш вагомі, не сприймаються. Я маю сказати, що такі питання несвоєчасні» – сказав Литвин і запевнив, що спостерігає подібну ситуацію в українському парламенті.
 
«Пільги народних депутатів будуть урізані. Я стою на тому, що має залишитися лише заробітна плата і, можливо, проїзд депутата, але чітко фіксований та виключно в напрямку виборчого округу. Не може бути того, що люди своїх представників ненавидять усіма фібрами душі. Хоча для цього є підстави».
 
Тут ми погоджуємось з Литвином. Підстав ненавидіти «своїх представників» у українських виборців повно. Певні, що нові будівельні проекти додадуть ще понад три мільйони безумовних причин для кристалізації ненависті і загартування наших фібр душі. Бо навряд чи в країні знайдеться більше 450 людей, які б сказали, що народним депутатам дійсно треба влаштувати скляний дах і побудувати нову дев’ятиповерхівку під офіси, і на це не шкода ніяких грошей. Навіть парламентські журналісти навряд чи погодяться з такими новаціями. Оскільки до внутрішнього дворику Ради потрапляють за особливими перепустками. Тому це буде ще однією схованкою народних обранців, в якій вони зможуть комфортно проводити час в «діловому спілкуванні» подалі від наших з вами очей.
Звичайно, ми не знаємо реакції Литвина на це повідомлення. Але сподіваємось, що вона не буде такою недолугою як у випадку з парканом довкола парламенту. Тоді він з’їжджав з теми під приводом «дрібнотем’я», мовляв не справа голови Верховної Ради перейматись якимись огорожами. Тому відразу задекларуємо чистоту намірів – нам ніхто не «замовляв» спікера. Ми просто дуже роздратовані закупівлями парламенту та його готелю. Пересвідчиться самі на прикладі цьогорічних тендерів Управління справами Верховної Ради та його готелю «Київ».
 
Топ-10 хамських парламентських закупівель-2011
 
Комп’ютери придбані нібито для того, щоб нардепи могли читати законопроекти не в друкованому вигляді для економії паперу, але вартість комп’ютерів перевищує вартість паперу, який Верховна Рада може витратити на законопроекти за п’ять років. До того ж придбані компи настільки потужні, що на них можна грати в сучасні відеоігри, а не використовувати як банальні рідери. До того ж до кожного компа придбано ще й принтери по 1,6 тис грн. за штуку.
За словами самого Литвина, саме стільки коштувала заміна старої огорожі з боку проїжджої частини вул. Грушевського. Ми потім ледь не з лупою вивчали скільки ж метрів невисокої огорожі було реально замінено. Якщо якісь злостивці фарбу штучно не здирали і іржу не підкладали, то мова йде десь про 20 метрів залізного паркану висотою менше півтора метри. За такі гроші цей шматок паркану можна було б вкрити ще й позолотою в палець. Можливо хтось свій палець і позолотив…
 
Литвин визнав, що ця страховка призначена для виплати тільки у випадку смерті народного депутатів. При цьому розмір виплати невідомий. Але депутати у нас не мруть косяками на робочому місці. А 4,5 млн грн. з наших кишень лише за один(!) рік щезли в шлунку страхової компанії братів Буряків, один з яких до того ж народний депутат.
 
Десять чайних столиків і один буфет за 228 тис грн. для парламентського готелю «Київ».
Цинізм навіть не стільки в ціні: понад 20 тис грн. за один предмет, а в якості меблів – вони оздоблені платиновою та срібною фольгою.
 
 
Стільці по 7 тис грн. для парламентського готелю «Київ».
Скарга нашого журналіста щодо не допуску на тендер знаходиться в прокуратурі Печерського району.
 
 
за новинні випуски та інтерв’ю з нардепами.
 
 
А навіщо платникам податків утримувати цей телеканал взагалі? Прямі трансляції з Ради можна вести набагато дешевше.
 
 
2 млн грн. за трансляцію «Ради» на Європу. От тільки там цей канал і чекали, ага.
в парламентських готелях і парламентській їдальні. А чи живуть вони в цих готелях насправді? 
 
РадаНа фото видно дірку дворику позад головного куполу країни, який пропонується засклити для комфортного спілкування нардепів. Окрім цілком передбачуваного презирства до виборців, цей потяг до комфорту повідомляє про ще одну річ. Новий будинок означає, що його хтось займе. Тобто в Раді збільшиться кількість клерків. І це в той час, як президент Віктор Федорович Янукович проводить адмінреформи і інші непопулярні заходи для скорочення бюджетних видатків, щоб покращити життя українців вже сьогодні…
 
 
 
Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

You may also like...