Найбільш резонансні злочини та події на Сумщині на 26.03.2012

Найбільш резонансні злочини та події на Сумщині на 26.03.2012

За крадіжку родинних цінностей доведеться відповісти!

В Лебединському районі онук разом із приятелем обікрав рідну бабусю. Спокусився чоловік іконами, які в подальшому планував вигідно перепродати. Та не судилося. Працівники міліції затримали зловмисників ще до того, як ікони потрапили до рук перекупників. Отож і грошей не заробив і довіру рідних людей втратив.

Нещодавно до чергової частини Лебединського міського відділу зателефонувала стривожена жінка та повідомила, що з будинку її 82-річної матері, який знаходиться в одному з сіл Лебединського району,  зникли дві ікони.

Працівники міліції одразу почали займатись пошуком крадіїв. На місці пригоди стало зрозуміло, що зловмисники проникли до будинку, знявши рамку вікна, та зняли зі стіни дві ікони. Бабуся плачучи розповідала дільничному інспектору,що  ікони – спадок її роду, який передається з покоління в покоління і кожен погляд на пусті місця на стіні відзивається біллю в її серці.

Проводячи перевірку працівникам міліції вдалось знайти винуватців крадіжки. Ними виявились двоє молодих чоловіків 24 та 26 років. Один з них – мешканець м.Сум, інший – онук бабусі. На момент, коли стали відомі особи зловмисників, сумчанин вже намагався збути викрадено в обласному центрі. Ікони були при ньому і, коли йому телефоном повідомили про необхідність повернутись до м.Лебедин, на півдорозі він заховав їх на узбіччі в снігу. Пізніше чоловіки розповіли працівникам міліції, як реалізовували злочинний намір та показали схованку.

Мистецтвознавці провели дослідження викраденого. Виявилось, що ікона «Богоматері Казанської» кінця ХІХ століття на сьогодні має мінімальну вартість 800 грн., інша – ікона «Воскресіння Христового» кінця ХІХ – початку ХХ століття коштує мінімум 1800 грн.

Наразі проти чоловіків порушено кримінальну справу по ч.3 ст. 185 КК України (таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням у житло), що передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років. 

Бабусі повернуто родинну цінність, за що вона щиро вдячна працівникам міліції.

Олеся Синюка
Старший інспектор Лебединського МВ
УМВС України в Cумській області

 

Професію ветеринара проміняв на наркобізнес…

Десять років ув’язнення може отримати 31-річний житель Глухівського району, який останнім часом торгував марихуаною. Як з’ясували правоохоронці наркобізнесом чоловік вирішив зайнятись через брак коштів, мовляв, працюючи ветеринаром у колгоспі, стільки грошей не заробиш… До того ж, він сам іноді любив поласувати чудо-зіллям

У відділку міліції 31-річний Олексій пояснив, що наркобізнесом вирішив зайнятись нещодавно, мовляв стільки грошей, лікуючи тварин у колгоспі, він ніколи б не отримав. А почалось все з того, коли чоловік вперше «скуштував» марихуану: «Спочатку сам її курив, а потім вирішив вирощувати «чудо-травку» у себе вдома, – розповідав слідчому. – Посіяв, зібрав врожай, висушив й товар готовий до реалізації».

Під час перевірки, зазначає Радій Будзинський, керівник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків області, правоохоронці з’ясували, що за один стакан сушеної марихуани чоловік отримував 400 гривень, а це майже половина зарплатні, яку йому платили, коли він працював в колгоспі. Травку продавав наркозалежним, які вже не могли обходитись без цієї отрути. «До того ж, – каже Радій Валерійович, – під час обшуку будинку чоловіка, де він мешкав разом з матір’ю, працівники міліції вилучили ще сто грамів засушеної марихуани та бульбулятор – пристрій для її паління».

Зі слів матері затриманого, про такий вид заробітку її сина вона нічого не підозрювала, і якби не правоохоронці навряд чи б здогадалась.  І саме від працівників міліції жінка дізналась, що на її присадибній ділянці біля будинку, її син вирощував дурман-зілля, яке сіяв у бур’янах, щоб ніхто не помітив. І це в нього добре виходило аж до тепер, доки не опинився за гратами.

Його дії в Кримінальному кодексі України кваліфікуються як «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання чи збут наркотичних засобів», що за ч.2 ст. 307 карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Так, із-за грошей ще недавно порядна людина, лікар-ветеринар стала на шлях криміналу, а гарне ім’я, авторитет колег і свободу чоловік проміняв на марихуану …

Кльова Марина
СЗГ УМВС в Сумській області

Правоохоронці затримали кишенькову крадійку

Лише вчасне звернення потерпілої до міліції дозволило правоохоронцям на центральному ринку Сум  затримали чергову кишенькову крадійку. 27-річна дівчина витягла з сумки жінки паспорт, гаманець та банківську картку.  Сьогодні правоохоронці проводять перевірку на  причетність затриманої до аналогічних злочинів.

До міліції звернулась 50-річна жінка та повідомила, що в неї з сумки викрали паспорт, гаманець з грошима та картку «ПриватБанк». Олена Олександрівна розповіла, що стояла в черзі і вирішила дістати з сумки гаманець, але так і не знайшла. «Я перед цим теж щось покупала, пам’ятаю як клала його в сумку. – розповідала потерпіла, – Відразу почала перевіряти речі і виявилось, що зникли ще паспорт та картка «ПриватБанк»».

Правоохоронці порадили жінці звернутись до «Інформаційного центру» та дати об’яву про паспорт. Була надія, що крадій викине його. Та, коли міліціонери разом з потерпілої підійшли до нього, жінка помітила дівчину, дуже схожу на ту, що крутилась в черзі біля неї, коли зник гаманець. Олена Олександрівна вказала на неї правоохоронцям. Підійшовши до дівчини, вони помітили в руках у неї гаманець та паспорт.

Крадійку відразу доставили до кімнати міліції, де в неї були вилучені речі. Та дівчина заперечувала свою причетність до злочину. Пояснила, що нібито йшла по ринку та побачила, що на підлозі лежать паспорт, гаманець та банківська карка. Ось і прокинулась в неї свідомість чесного громадянина. Пішла їх здавати до «Інформаційного центру», можливо хтось вже шукає своє. Але, не має віри її словам. По-перше, потерпіла надала детальний опис крадійки і все співпало. А по-друге, в минулому у дівчини вже є судимість за крадіжку.

Сьогодні співробітники міліції проводять перевірку, вирішується питання про порушення кримінальної справи. Та, якщо така буде, то крадійці знов прийдеться забути про волю, адже Кримінальним Кодексом України за такий злочин передбачено до п’яти років позбавлення волі.

В’язниця замість свята

Міліціонери затримали 25-річного хлопця, який скоїв пограбування в одному з сіл району. Жертвою зловмисника стала жінка, а здобиччю…100 гривень. Як пояснив грабіжник, саме цієї суми йому не вистачало для свята, яке він так хотів собі влаштувати. Проте, наслідок такого святкування, стверджують правоохоронці: можливість попасти за грати на строк до 4 років. 

До чергової частини Сумського райвідділу міліції звернулась 38-річна жителька одного з сіл району. Схвильована жінка повідомила, що тільки-но її пограбував невідомий чоловік.

Як з’ясувалось, потерпіла зайшла до магазину купити собі пива та сіла на літні столики, щоб відпочити. Незабаром до неї підійшов хлопець, між ними зав’язалась невимушена розмова. Вони познайомились і жінка вирішила, а чом би і не пригостити Юрія (так назвався її співрозмовник). Ще трохи посиділи і в розмові хлопець попрохав у неї мобільний телефон, щоб зателефонувати друзям. «Я йому сказала, що телефон-то в мене є, а ось грошей на рахунку – немає», – розповідала потерпіла. Тоді Юрій, нібито насміхаючись запитав, чи не вистачає коштів на такі прості речі. Жінка дістала з кишені 100 гривень і показала хлопцю, що в неї є можливість поповнити рахунок.

Та що відбулось далі, потерпіла ні як не очікувала. «Раптом мій, до цього люб’язний, співрозмовник вихватив гроші, – каже вона дільничному, – я почала кричати. На мій галас з магазину вибігла продавець і теж почала казати йому, щоб віддав гроші». Та Юрій вирішив все по-іншому, вихвативши купюру з рук, швиденько втік.

Дільничний інспектор міліції почав пошуки грабіжника. Потерпіла надала словесний портрет, тому пішов питати у мешканців села, чи не знають його. І вже в іншому магазині продавець сказала, що заходив до неї нещодавно хлопець і скуплявся на 100 гривень: чіпси, пиво, цигарки. Також додала, що це був той самий Юрій і сказала приблизно, де він мешкає. Тож, вже наступного ранку грабіжник був затриманий і давав пояснення в райвідділі міліції. На питання міліціонерів, чому вирішив піти на злочин, просто відповів: «Мені захотілось свята, а грошей на це не було».

Сьогодні стосовно Юрія порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 186 Кримінального Кодексу України «Грабіж» і тепер свята він може не побачити 4 роки. Саме таке покарання може винести для нього суд. 

Євгенія Думчикова
СЗГ УМВС України в Сумській області
 

You may also like...