Тюремники переплатили «прокладці» 30 мільйонів за рибу з черв’яками (відео)

Державна пенітенціарна служба (ДПтСУ) закупила у ТОВ «Тесткабель» неякісну рибу, переплативши за неї понад 30 мільйонів від роздрібної ціни. 

Про це йдеться у розслідуванні Аліни Стрижак для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

 

У травні ДПтСУ закупила у ТОВ «Тест кабель» 2 342 тонни замороженої риби путасу та сардинелли за 117,53 млн грн. До середини грудня рибу мають розвезти по колоніях. Скільки саме купили сардинелли, а скільки – путасу, невідомо, в самій пенітенціарній службі не відповіли на це питання.

Керувавший ДПтСУ в 2014 році Сергій Старенький каже, що тюремники зазвичай закуповують незначні обсяги сардинели, прикриваючи ними закупівлю більш дешевої риби – путасу. Останню, зазвичай, використовують для годівлі звірів. Риба заражена гельмінтами і в 2014 році пенітенціарна служба вже відмовлялася від її закупівлі. Роком раніше, у 2013, путасу заборонили для харчування у армії.

Якщо допустити, що на цей раз ДПТСУ закупила путасу і сарданелу порівну, то вартість одного кілограма риби для в’язнів складе 50 грн/кг. В столичних супермаркетах морожена путасу коштує 28 грн./кг, а постачальники мороженої сарданели готові розвести цю рибу по всій Україні за 36 грн/кг.

Таким чином, розрахунки показують, що тюремники переплатили за рибу мінімум 30 млн грн. Крім того, лабораторні дослідження риби, яку постачають до в’язниць, показали перевищення рівня наявності гельманітів в 45%.

ДПтСУ закупівлю риби намагалася провести з осені минулого року, але торги декілька разів скасовували. Годувати в’язнів хотіли 9 фірм. Заявки трьох («Торговий дім «Нерей», «Вест юа», «Бусідор») тюремники відхилили через не підтверджену наявність матеріально-технічної бази. Ще чотири компанії («Поділля Промпостач», «Санкір», «Транс логістик центр», «Візит»), які постійно беруть участь у торгах, цього разу викинули за неправильно оформлені документи. Тож у фіналі змагалися лише ТОВ «Лекка» та ТОВ «Тесткабель», остання й виграла торги.

Компанія «Тесткабель» на закупівлі до тюремників прийшла минулого року, але вигравати почала лише навесні нинішнього року і відразу отримала замовлення на 20 млн грн на постачання круп та на 6 млн грн цукру. Фірма зареєстрована на Олександра Науменка, раніше засновниками були Володимир Хоменко та Ігор Маслов. В інтернеті «Тесткабель» фігурує як електротехнічна майстерня, розміщена у маленькій кімнатці на київському житловому масиві Оболонь. Фірма ніколи не займалася поставками мороженої риби, не мала власних складів, і не брала участь у великих закупівлях.

Одразу після візиту до «Тесткабелю» із журналістами зв’язалась Марина Ставська – сусідка президента Петра Порошенка та дружина Андрія Кміти, якого за часів правління Януковича називали «комерційним директором СБУ».

Ставська є власницею фірми «Поділля Промпостач», яка теж хотіла постачати рибу на торгах в ДПТСУ. Але її цікавили причини візиту журналістів до «Тесткабелю». На запитання, як так швидко від прямих конкурентів Ставська дізналася про наш приїзд, вона зауважила, що «в усіх постачальники однакові, швидко інформація доходить».

Кміта при Януковичу керував департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки, потім був переведений на посаду очільника СБУ в Івано-Франківській області. Ставська в останні роки виграє тендери на постачання харчі до армії, в’язниць та Держрезерву.

Останнім керівником ДПТСУ став Володимир Палагнюк – земляк Кміти. Син Палагнюка Юрій працював із Кмітою в СБУ. ТОВ «Текст кабель» прийшла на торги пенітенціарної служби одночасно з призначенням Палагнюка-старшого.

Нагадаємо, в травні уряд погодив ліквідацію ДПтСУ, її функції перейдуть до міністерства юстиції, де зараз ідуть торги за посаду профільного заступника міністра.

ДПтСУ відмовилася надавати «Нашим грошам» копії документів, що підтверджують у «Тесткабелю» наявність виробничої бази, складів, холодильників, транспорту, тощо.

You may also like...